Четейки новини колко земята е пренаселена, лесно може да си

...
Четейки новини колко земята е пренаселена, лесно може да си
Коментари Харесай

Как половината хора на света живеят на 1% от земята

Четейки вести какъв брой земята е пренаселена, елементарно може да си представим, че на всеки континент е тъпкано с хора от край до край. Всъщност, действителността е напълно друга. Повечето хора са съсредоточени в относително малцина мощно заселени места. Както можем да забележим на картата горе, половината от хората на Земята живеят в черната част на света, а другата половина – в жълтата.

Тази карта е основана от Макс Галка с данни от NASA / SEDAC. Тя значи популацията като разделя сушата на дребни квадратни кафези, образувайки мрежа самостоятелна от политическите граници. Като пиксели на екран, 28 милиона квадратчета се запълват в 2 цвята: всяко жълто квадратче съставлява повърхност от към 5 на 5 километра с население от 8 000 души или повече. Всички други кафези, черните, са със същия размер, само че с по-ниска компактност.

По-слабо обитаемоте черни зони обгръщат 99% от повърхността на Земята, до момента в който жълтите са единствено 1%. Как са проведени тези по-плътни региони обаче зависи доста от самия регион, което се вижда, когато разгледаме детайлно другите континенти и страни.

Като за начало големите пластове от Югоизточна Азия има компактно запълнени с жълто места. Общо съвсем половината (над 40%) от популацията на света живее точно в тази зона. Тя се състои най-много от Индия, Китай и Бангладеш.

Остров Ява (в Индонезия), както и остров Япония също се открояват. Първият е най-гъсто обитаемият остров на планетата, до момента в който вторият е дом на най-гъсто популации град на планетата, Токио.

В цяла Европа светлите пиксели са малко по-фокусирани в центъра, само че цялата картинка наподобява като мрежа от точки, а не обособени петна, където са най-развитите градове.

Африка и Южна Америка са поръсени относително леко с жълти петна, най-вече към огромните градове. Там обаче се намира най-пренаселеният пиксел на света – в Кайро: над 1 милион души на 25 кв. км.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР