„Четете! Четете! Четете! Цялото човешко знание е в книгите!“, с

...
„Четете! Четете! Четете! Цялото човешко знание е в книгите!“, с
Коментари Харесай

Анжел Вагенщайн се срещна с възпитаниците на Училището на бъдещето в «Камчия»

„ Четете! Четете! Четете! Цялото човешко познание е в книгите! “, с тези думи световноизвестният български режисьор, сценарист, публицист и държавник Анжел Вагенщайн се обърна към учениците от Частното приблизително учебно заведение „ Юрий Гагарин “ в „ Камчия “ през днешния ден по време на креативната среща с децата от Училището на бъдещето.

„ Обичам ви и имам вяра, че от вас ще станат почтени и откровени жители на България. Дано вашият филм да е по-успешен, от кино лентата, в който живях аз. И знайте - най-великият преподавател е животът, вашето бъдеще е във вашите ръце “, добави носителят на голям брой награди, измежду които медал "Стара планина ", рицарски медал на Франция, три най-високи ордена на Германия. Срещата на учениците с Анжел Вагенщайн мина при голям интерес в границите на Кинопанорама на филмовото творчество на известния режисьор, проведена от Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» и Фондация «Устойчиво развиване за България». Въпроси задаваха и младите гагаринци, и учителите.

Ако би трябвало през днешния ден да заснемете филм за модерна България, по какъв начин ще наподобява той, попитаха децата на „ Камчия “. „ Всяка страна, както и всеки човек, минава през интервали на рецесия. Вие сте хората, които ще измъкнат страната ни, показа създателят на „ Криле над България “. Именно с този филм се срещнаха и учениците на ЧСУ „ Юрий Гагарин “. На въпроса „ Как живее човек, който има издадена смъртна присъда? “, създателят отговори: „ Чувствам се жив! “. Той описа, че е минал през най-жестокото време на предишния век – времето на фашизма, когато получава смъртна присъда. Остава жив, откакто бомбамдировките над София унищожават пандиза. И макар страданията и тъгите, от това време са и най-светлите му мемоари – за приятелите, с които е делил хрумвания и религия. „ Най-важното е да останеш правилен на себе си, на възгледите си, на своя народ “, разяснява създателя.

Анжел Вагенщайн описа и историята, въодушевила го да напише „ Сбогом, Шанхай! “ - разказ, отдаден на спасяването на 12 000 евреи, съумели да се доберат до устието на река Яндзъ. Сюжетът се родил в Берлинската опера, на среща, провокирана от световноизвестния диригент Херберт декор Караян с музиканти-евреи, които разговаряли между тях на китайски език. В момента френската телевизия приготвя многосериен филм по този разказ, добави Вагенщайн. За да филмира историята, френските продуценти се състезавали дълго с режисьори от Холивуд.

По-късно през днешния ден в зала „ Пленарна “ на Община Варна се организира креативна вечер на Анжел Вагенщайн и среща с обществеността. Показан бе филмът „ Звезди “ – притежател на 12 от най-високите кино награди, измежду които от Кан, Единбург, Виена, Акапулко, Национална премия на Германия и други Филмътводи класацията на игралните ленти, отдадени на депортацията на евреите по време на Втората международна война, като след него са "Пианистът " и "Списъкът на Шиндлер ".

Кинопанорамата на филмовото творчество на Анжел Вагенщайн се организира в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» до 31 май. В Актовата зала на Учебно-възпитателния център „ Юрий Гагарин “ ще бъдат показани още документалният филм „ Изкуството като оръжие “ и игралните „ Допълнение към Закона за отбрана на страната “ и „ Звезди в косите, сълзи в очите “.

Анжел Вагенщайн ще се запознае с самодейността на Частното приблизително учебно заведение „ Юрий Гагарин “ „ Белите гълъби на мирното детство “, което започва от Детския комплекс в Ястребино и доближи до над 60 страни по света. Белите гълъби на децата от „ Камчия “ към този момент „ летят “ и на борда на Международната галактическа станция. Ще посети маяците на другарството в „ Камчия “ - паметникът на починалите подводничари, скулптурата на децата-антифашисти, признакът на положителното „ Одуванчик “ и бюст-паметника на маршал Толбухин.

Анжел Вагенщайн е другар на Санаторно-оздравителния комплекс „ Камчия “ и на Фондация „ Устойчиво развиване за България “. През април 2016 година избра „ Камчия “, с цел да показа новата си книга „ Серенада за балканска гайда “. Той е създател на над 50 сюжета на игрални, документални и анимационни филми. През 1980 година е член на интернационалното жури на 30-ия Берлински интернационален кинофестивал. Автор е на романите „ Петокнижие Исаково “, „ Далеч от Толедо “ и „ Сбогом, Шанхай “, последните два с интернационалните оценки. Анжел Вагенщайн е най-превежданият български публицист за всички времена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР