Честванията за 24-ти май в Пловдив започнаха с тържествена литургия

...
Честванията за 24-ти май в Пловдив започнаха с тържествена литургия
Коментари Харесай

С шествие и тържествена литургия Пловдив отбелязва 24-ти май

Честванията за 24-ти май в Пловдив започнаха с тържествена литургия в храма " Св. Св. Кирил и Методий ". По традиция шествието потегли от Хуманитарната гимназия.

В Пловдив през днешния ден се означават и 170 години от първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий, състояло се в тукашното епархийско учебно заведение - първото в света учебно заведение, което носи името на светите братя.

Шествието обичайно потегли оттова и премине през основната улица. Присъстваха най-вече учители, нямаше възпитаници. Шествието приключи на по този начин известните стълби на Каменица с осъществяването на празнични песни.

в тържествената част участваха зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, зам.-кметът по образованието на Пловдив Стефан Стоянов, началникът на районното ръководство на образованието Иванка Киркова и негово Преосвещенство свещеник Арсений, който отслужи церемониален молебен.

Друга част от честванията ще бъде откриването на паметника на проф. Кирил Дженев, известният български хореограф и създател на фолклорен отбор " Тракия ", по-късно празнична стратегия ще има и на площад Стамболов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР