Честването на 1-ви ноември днес е много важно, дори по-важно,

...
Честването на 1-ви ноември днес е много важно, дори по-важно,
Коментари Харесай

Иван Гранитски: Денят на будителите е осквернен от Хелоуин

Честването на 1-ви ноември през днешния ден е доста значимо, даже по-важно, в сравнение с преди 100 години. Това е по този начин, тъй като виждаме какво се случва с българското общество. Това съобщи пред epicenter.bg писателят и журналист Иван Гранитски.

Ето какво написа той:

Преди всичко бих желал да благопожелавам на българите Деня на будителите.

Тук би трябвало да подчертаем, че единствената страна в света с подобен празник, е България. И това не е инцидентно. Прието е преди повече от 100 години от тогавашните наши държавници и умни мъже, които са решили, че има потребност от подобен празник. Празник, който „ говори” за събуждането на обществото, на мисленето на българското общество и за приковаването на неговото внимание към великите обичаи, които е имала България. За великото й минало като правоприемник на няколко цивилизации – от античната гръцка, през прабългарската, римска, византийска и османска. Повече от седем велики цивилизации са втъкали своите исторически послания във вените на историческата памет на България.

И ние, днешните българи, сме наследници на посланията на тези велики цивилизации.

А празникът на будителите през днешния ден е доста значим, даже може би по-голям, в сравнение с преди 100 години. Това е по този начин, тъй като виждаме какво се случва с българското общество.

Днес 1-ви ноември е опозорен от честването на Хелоуин – един непознат празник, който няма никакви корени в българската история и актуалност, само че е противоположен на Денят на българските будители. Електронни и печатни медии са залети от удивление и екстаз, от едно надали не хихикащо раболепство пред този непознат на нравите ни празник.

Какво в действителност ни внушава той? Вещици, зомбита и така нататък Всичко това би могло да бъде тематика на среднощни филми на ужасите – има и такива фенове, само че не може да бъде сурогат на 1-ви ноември, Денят на будителите. Позорно и неприлично е това подменяне на полезности. Аз се чудя по какъв начин нашето държавно управление и политиците ни не реагират.

И съм сюрпризиран и изумен, че един заслужен кмет като кмета на Елин Пелин, който е забранил този празник и то с право, бива нападнат от разнообразни медии и добре подставени лица, добре платени от Сорос и други структури като циганолюбите от Хелзинския комитет, да бъде обругаван, за това, че е забранил празнуването на Хелоуин. Разбира се, че ще го забрани! Това е работата на един заслужен български кмет. Той би трябвало да бъде награден и образецът му да бъде признат на въоръжение от другите кметове.

Една страна, която желае да има бъдеще и която почита своето минало, цени своите възрожденци, своите будители, писатели, интелектуалци, държавници и генерали.

В момента се връщам от града-герой Сопот, където чествахме Деня на българските будители с акад. Васил Проданов и с голям брой български учени. Там ставаше дума за ролята на рода Вазови – освен на патриарха на българската литература Иван Вазов, само че и на генералите Владимир и Георги Вазови, на целия жанр.

И в един подобен ден – заветен и значим, да се подменя духът на будителите, духът на България с един непристоен и много подозрителен празник, освен това с никакво отношение към Европа и хептен към България, считам, че това е освен позорно, а и контрапродуктивно, не работи за единението на българската нация.

Впрочем, за това оказва помощ и този празник – Денят на будителите, за единението, а не разединението и опълчването. Затова в заветен ден като днешния: от една страна би трябвало да поднесем почитания и да се преклоним с боязън пред подвига на нашите будители и възрожденци, икономически дейци, военни, духовници, Светата православна черква, революционери, мислители, писатели, днешни кметове и почтени предходни градоначалници, а въпреки това, би трябвало да се противопоставяме изрично и внезапно против опитите да бъде подрита, подронена и ерозирана българската национална еднаквост, която стои в основата на българската държавност.

Нека за следващ път да кажем: една страна като България, която има повече от 1800 години история няма право да подменя същинските си обичаи и да ги подменя с преходни, несериозни и нямащи повече от 100 години история дати и събития, които нямат общо с българската еднаквост.

Първо би трябвало да бъдем българи, преди да бъдем европейци!

Нека си напомним, че създателите и бащите на концепцията за Обединена Европа – и Де Гол, и други, които са първоначално, преди повече от 60 години, споделят: „ Европа на нациите”. Никъде не са споделили: „ Европа на денационализирането”.

Така че нашите политици са в дълг на обществото. Те не би трябвало да слушат приспивната ария на сирените от Брюксел, на мултикултуралистите, които се провалиха с гръм и тропот и доведоха до грандиозни премеждия на Европа, а би трябвало да слушат гласът на своята историческа съвест.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР