Честото миене на ръцете в продължение на 20 секунди и

...
Честото миене на ръцете в продължение на 20 секунди и
Коментари Харесай

Как да подсилите имунната си система вкъщи

Честото миене на ръцете в продължение на 20 секунди и основаването на табиет да не се пипаме по лицето са част от ограниченията, които лимитират разпространяването на ковид. В обстановка на изключително състояние обаче застояването у дома отслабва имунната система и от нас зависи по какъв начин ще подсилим защитните сили на организма.

Но какво да вършим, с цел да предпазим себе си и околните, до момента в който сме вкъщи? Освен на спорт и оживление човек може да разчита и на някои практики за приучване на тялото. Съветите пред " Дневник " дадоха физиотерапевтът Димитрина Сивкова и преподавателят в НСА доцент доктор Юлиан Карабиберов.

Практики и препоръки

Основен принцип е честото отваряне на прозорците и проветряване на стаите, показва физиотерапевтът Димитрина Сивкова пред " Дневник ". От своя страна, утринната гимнастика , която включва въртеливи придвижвания в ставите, е добър метод за поддържане на тялото и мозъка в добра кондиция. Препоръчително е тя да се извършва навън (тераса) или в проветрено помещение.

Друга процедура за закаляване на организма са дихателните извършения . Те дават сила и понижават напрежението. Извършването на дихателни извършения в разнообразни позиции на тялото има добър резултат, тъй като по този начин се задействат разнообразни елементи на белите дробове.

Според Карабиберов общоприета дихателна процедура, която съставлява надълбоко поемане в продължение на 4 секунди, 4 секунди задържане на дъха и последвано от издишване за 4 секунди, има позитивен резултат върху организма. Той приканва упражнението да бъде изпълнявано по два-три пъти денем в продължение на няколко минути.

Важно място заемат слънчевите бани . Излагането на слънчевите лъчите има лечебни свойства и набира витамин Д за организма. Сред практиките за закаляване са още контрастните душове и обтривания на тялото със сухи и влажни кърпи . Укрепващ и възстановяващ резултат имат масажите (дори да са единствено на стъпалата или главата), които може да вършиме на своите близки.

" Сухите обтривания могат да се създадат с вълнен плат. Може да обтриете тялото си или най-малко краката и ръцете си с бързи придвижвания като фрикция. Още по-добре ще е, в случай че зачервите кожата. Влажните обтривания се правят с хавлиена забрадка, която намокряте с хладка до студена вода. Изстисквате я оптимално и вършиме обтриване на врата, раменете, гърдите, ръцете и краката. Влажни обтривания се вършат единствено в случай че сте изцяло здрав ", поучава Сивкова.

Тя приканва да подтикваме възрастните хора към нас да раздвижват тялото си с леки извършения. За тях обездвижването може да е пагубно, защото неналичието на придвижване и разходки изнежва организма, а след това дългото обездвижване е последвано от доста мъчно оживление.

И с цел да имат процедурите закалителен резултат, те би трябвало да се правят редовно, поредно и с последователно увеличение на времето или интензивността, прибавя Сивкова.

Разнообразно хранене и пълностоен сън

Към практиките за закаляване на имунитета Карабиберов прибавя потребността от първокласен сън и разнообразно хранене. Според него седем часа сън са задоволителни на човек да получи нужната сила, а следобедната сънливост внася спомагателна изгода. При нея организмът е в полусънно положение и се провокират гама талази в мозъка, които работят най-добре за възобновяване на организма.

Карабиберов прикани хората да си набират витамини и минерали от естествени източници. Той предлага да се ограничи използването на сол и елементарни захари като сладките произведения, като се акцентира върху варивата и храните, в които има селен и цинк като яйца, ядки, риба, пълнозърнест самун и други. Според него като спомагателна отбрана от вируса хората могат да пият топла вода и да вършат гаргара с вода, в която е разперен мед.

" Вирусът е тип стрес, с който организмът би трябвало да се пребори. Имунната система или белите кръвни кафези имат функционалностите в организма да се задействат и да могат да се оправят със напрежението, който е нанесен извън. Те оказват помощ да се задействат процеси и механизми на противопоставяне. Те вземат участие на генно равнище. Самият ген има добавъчни белтъчни молекули, които се назовават изчакващи молекули, които в такива обстановки се включват и се задействат ", разясни Карабиберов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (566)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР