Често се възхищаваме на чудесата на планетата Земя – планински

...
Често се възхищаваме на чудесата на планетата Земя – планински
Коментари Харесай

5 колосални паметника по целия свят

Често се възхищаваме на чудесата на планетата Земя – планински върхове, океански падини, красиви каньони, водопади или големи растения. Човекът също от епохи основава монументални монументи на културата, призвани да почетат божества, исторически събития, национални герои. Много постоянно те се извисяват над околния пейзаж по този начин, че резултатът да бъде оптимален и да провокират по едно и също време възприятие на екстаз и поклонение. Наскоро в България се отпочна едно родолюбиво дело - да построим най-високия стълб на връх Рожен и да " качим България в небето ".

Ето пет в действителност колосални паметника по целия свят:

 

Пролетният храм на Буда в Китай



Това е най-високата скулптура в света – 153 метра. В това число влизат 25-метров фундамент, 20 метра висок престол във форма на лотос и 108 метра висока фигура на Буда. Под паметника се намира будистки манастир.

 

Гаутама Буда в Мианмар



Втората по височина скулптура в света е също на Буда, назовава се Laykyun Setkyar и е 116 метра. Строителството й траяло повече от 12 години, през това време архитектът  починал и по този начин и не видял приключено своето създание.

 

„ Родината Майка зове “ в Русия



При откриването си през 1967 година паметникът във Волгоград бил най-високият в света. Статуята се счита за доста комплицирана инженерна структура поради формата си. Теглото й е 7 900 тона.

 

Гуан Ин в Южнокитайско море



Тази скулптура е висока 108 метра и е издигната на фундамент в самото море. Статуята има три лица, като едното гледа към брега, а другите две към морето.

 

Статуята на свободата в Ню Йорк



Подарък на Съединени американски щати от народа на Франция, Статуята на свободата е висока „ единствено “ 46 метра, само че е измежду най-известните монументи в света. Всяка година над 3 милиона души посещават този знак на Ню Йорк. Зеленият цвят на статуята е от окисляване на медното й покритие.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР