Често по нашите медии и най-вече някои телевизии слушам да

...
Често по нашите медии и най-вече някои телевизии слушам да
Коментари Харесай

Павел: Избирам социализма пред крадливата демокрация. За 12 лева почивахме 14 дни в станция

Често по нашите медии и най-много някои малките екрани чувам да хулят и отхвърлят социализма. И в Народното събрание депутати от ГЕРБ изричат хиляди неистини и сипят жлъч по социализма.

Но те несъмнено са родени след Десети ноември или са възпитани от хора, които не са съумели през времето на соца. Аз съм живял в три столетия – в царско време, при социализма и при крадливата народна власт. Ще дам образец с моето родно село Орешец, Харманлийско.

Първо – през царско време доста от къщите бяха покрити със сламени покриви. Електричество нямаше, светехме си с газени лампи. Като бях дете, помня, че в центъра на селото имаше подложен фенер и ние децата си играехме към него.

През нощта улиците бяха кални, вода пиехме от кладенците по дворовете си, в случай че някой се разболееше, го откарваха на доктор с волска кола в Харманли. Селяните едвам се изхранваха и фамилиите им гладуваха.

Второ – пристигна 9 септември и първата задача на отечественофронтовското държавно управление беше да прекара електричество. Селото бе водоснабдено с питейна и поливна вода, построиха две чешми. Създаде се образцово трудовокооперативно стопанство. Селяните изначало се бояха да се влязат в него, правилно, имаше малко принуждение, само че след това взеха да се записват.

Не беше елементарно, тъй като получаваха по 1-2 стотинки трудоден.

После обаче се замогнаха и взеха да се записват всеобщо в стопанството. Пристигна и машинизация, сътвори се строителна бригада. За 120 дни подвигнаха двуетажна тухлена къща. Направиха стопанска сграда и работилници за ремонт на техниката. Построи се ново учебно заведение, детска градина, чуваше се детска шум по дворовете.

Тогава младежите имаха работа, раждаха деца. С 12 лева за 14 дни селяните почиваха в станциите из цяла България и в други страни от социалистическия лагер.

Трето – пристигна крадливата народна власт. Тогава държавното управление на Филип Димитров назначи ликвидационните препоръки – това бяха хора, които в никакъв случай не са работили на никое място. Тези некадърници унищожиха и събориха всичко, което беше издигнато с труда на обществото. И в този момент хората мизерстват.

Павел

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР