Често определят Ангела Мекрел като сдържана и непроницаема, но това

...
Често определят Ангела Мекрел като сдържана и непроницаема, но това
Коментари Харесай

Кой е Йоахим Зауер - мъжът до Ангела Меркел?

Често дефинират Ангела Мекрел като сдържана и непроницаема, само че това важи със същата мощ и за нейния брачен партньор - Йоахим Зауер, съобщи Българска национална телевизия.

Професор по квантова химия в Хумболтовия университет. Прекалено ангажиран с работата си, с цел да влиза в ролята на "първи джентълмен " за 12-те години, в които брачната половинка му ръководи Германия. Категорично отхвърля да дава изявленията, а дребното неща, които се знаят за него, са известни от самата Меркел.

Казвала е, че отсъствието му от нейните обществени изяви не е заради нежеланието му, а просто тъй като той е доста ангажиран и постоянно работи по 14 часа дневно. На въпрос кой е най-специалният миг в живота ѝ, канцлерката дава отговор по този начин: "Може би... когато срещнах брачна половинка си. "

Двойката се среща през 80-те години в Берлинската академия на науките. Женят се на скромна гала през 1998 година И за двамата това е втори брак, нямат общи деца, само че 67-годишният Зауер има двама синове.

Всяка година прекарват лятната си почивка в Южен Тирол и са известни с това, че съвсем в никакъв случай не показват непосредственост. Публичните му изяви с Меркел се броят на пръсти. През 2005 година, когато тя поставя клетва като канцлер, брачният партньор ѝ избира да следи събитията по малкия екран от кабинета си. Придружава я само на някои срещи на върха на Г-7 и Г-20, както и на част от визитите ѝ в Съединените щати.

След рухването на Берлинската стена професор Зауер избира да замине оттатък Океана, където няколко месеца работи в Сан Диего. И до през днешния ден не крие благосклонностите си към Съединените щати. Смята се, че той е в основата на внезапното стопляне на връзките сред Вашингтон и Берлин, след встъпването в служба на Ангела Меркел. Казват, че в частните си диалози с Меркел, Барак Обама е наричал брачна половинка ѝ просто "професора ".

Германските таблоиди назовават Йоахим Зауер "фантомът от операта " - едно от дребното места, където той може да бъде видян. Зауер може и да страни от политиката, само че не пропуща годишното посещаване на Вагнеровия фестивал в Байройт. В извънредно положително въодушевление беше видян и на откриването на филхармонията в Хамбург по време на срещата на върха на Г-20 тази година.

В превод от немски семейството на Йоахим Зауер значи "кисел ". Такъв е и съгласно някогашните му студенти, които описват, че им е била наложена възбрана да му задават въпроси за фамозната му брачна половинка, а всеки, който се осмелил да приказва с медиите за него и фамилията му, е бил застрашен от късане на изпит.

Гнева на професора провокират и тези, които посмеят да го нарекат "господин Меркел ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР