Често можете да ги срещнете в народните приказки и пословици,

...
Често можете да ги срещнете в народните приказки и пословици,
Коментари Харесай

Топ 5 на най-популярните животни в руската култура

Често можете да ги срещнете в националните приказки и пословици, както и по гербовете на разнообразни градове.

С тях са свързани и доста суеверия. Кои са те?
Жаба
 Илюстрация на Иван Билибин към приказката

Илюстрация на Иван Билибин към приказката „ Царкинята жаба “Свободни източници

Жабата (между другото, също като змея) е измежду неизменимите жители на вълшебния свят, като най-често е обвързвана с магьосници и тъмни сили. По квакането на жабите в антична Рус са предсказвали времето напролет, а с тяхна помощ са правели и хитри любовни вълшебства.

Във фолклора злата вълшебница Баба Яга постоянно вари в котела си запарка от жаби.

 Илюстрация на Иван Билибин към приказката

Илюстрация на Иван Билибин към приказката „ Царкинята жаба “Свободни източници

Една от най-популярните съветски приказки е „ Царкинята жаба “. Със зла магия, Василиса Прекрасная е превърната точно в жаба. Иван-царският наследник, който инцидентно я уцелва със стрелата си, е заставен да се ожени за нея (такава е волята на татко му). И се оказва, че в даден миг Василиса може да смъкна кожата си и да се трансформира в прелестна девственица.

 Владимир Деулин

Владимир Деулин „ Царкинята жаба “. (Кутийка с Палехска миниатюра), 1975

Но по-късно постоянно още веднъж се трансформира в жаба. Тогава Иван, с цел да помогне на жена си, изгаря кожата… само че се оказва, че по този начин е развалил магията. Сега, с цел да си върне Василиса, ще му се наложи да тръгне на далечно странствуване и да премине през доста тествания.
Кон
 Илюстрация към приказката

Илюстрация към приказката „ Сивка-бурка “. Типография на съдружие „ И.Д. Ситин “, 1906 г.Свободни източници

Конят е едно от най-почитаните животни измежду славяноезичните нации, по тази причина обликът му последователно се влива в редица национални приказки. Той е по едно и също време и правилен другар, и свободолюбиво, своенравно животно. Дивият кон е знак на самата природа – когато скача, земята се тресе, а от ноздрите му излиза дим. Ездачът, който го обуздава, е съвсем всевластен. Богатирите в древноруските епоси наложително се явяват на правилни коне с невероятна мощ и скорост.



Третяковска изложба

Един от най-популярните сюжети е приказката за вълшебния кон „ Сивка-бурка “. Той се появява единствено пред тези, които имат вяра в него, и ги приканва на откритото поле. Освен това, с цел да им помогне конят, положителните хора би трябвало да преминат през едно изпитание  – да влязат през дясното му ухо и да излязат през лявото… Сивка-бурка оказва помощ на героя да извърши неизпълнимо задание от царя – да скочи до висока кула, до която никой до момента не е скачал, и да целуне царската щерка.

 Дмитрий Брюханов. Илюстрация към приказката

Дмитрий Брюханов. Илюстрация към приказката „ Конче гърбоконче “Д. А. Брюханов

Често конят в приказките е претрупан с вълшебен качества – имат крила и даже може да придвижва героя сред световете и да го води до далечни земи, до които простосмъртните не могат да стигнат. Конят оказва помощ на Иван-царския наследник да избави невестата си от плена на злия Кашчей Безсмъртни.
Лисица
Всички съветски деца от доста дребни знаят, че лисицата е най-хитрото животно. Защо ли? Та точно тя единствена от всички горски зверове съумява са измами медената питка. В приказката „ Медената питка “ основният воин е топка тесто, избягало от своите баба и дядо и тръгнало да се търкаля по горската пътечка. Срещат го заекът, вълкът и мечката – и на всички тях то пеело ария и съумяло да продължи по пътя си. И единствено хитрата лисица споделила, че не чува добре и го помолила а се приближи малко – и изяла питката!

 Евгений Рачев. Илюстрация към съветската национална приказка

Евгений Рачев. Илюстрация към съветската национална приказка „ Медената питка “, 1964Уляновски регионален живописен музей

Между другото, лиса съумява да надхитри освен слабата и глуповата питка. В доста съветски национални приказки тя е въплъщение точно на злия разум – тя може да води за носа всеки, който изиска. И то за лична полза. Особено публикуван е сюжетът, в който Кума Лиса се оказва по-хитра от злия и мощен вълк. С това е обвързвана и националната сентенция „ Лиса ще преведе седем вълка “ (смисълът е, че хитростта е по-могъща от силата).

Руският четец познава и известната легенда на Иван Крилов (който прави нов прочит на античния сюжет на Езоп) за враната и лисицата, където лисицата съумява да открадне сиренцето от враната с ловкост.

Лисицата си има и прозвища – „ лисичка-сестричка “ или уважителното „ Лиса Патрикеевна “ (в чест на именития новгородски княз Патрикей, който манипулира хората за лична изгода). Сред народа доста публикуван е и епитетът „ хитра като лисица “ и постоянно го употребяват за дами (затова и лисицата в съветските приказки постоянно е в женски род).
Вълк
 Илюстрация на Иван Билибин към

Илюстрация на Иван Билибин към „ Приказка за Иван-царския наследник и сивия вълк “Свободни източници

В съветските гори има доста вълци. Те нормално живеят на глутници и се считат за доста рискови животни. В същото време, те могат да отскачат и до селата, с цел да крадат кокошки или да похапнат овце… Затова и в съветските приказки вълкът често  е негативен персонаж, който съставлява заплаха. Фолклорът, с цел да се оправи със страха от това „ зло “, му придава нелепи черти – нелепост, доверчивост. Често в приказките страшният вълк е излъган от хитрата лисица, което демонстрира, че мозъкът и изобретателността тържествуват над грубата мощ.

 Виктор Васнецов.

Виктор Васнецов. „ Иван-царският наследник и сивият вълк “. 1889Третяковска изложба

В същото време има и един изцяло друг облик на „ сивия вълк “. Например, в известната „ Приказка за Иван-царския наследник и сивия вълк “ вълкът е правилно животно. Той води Иван-царския наследник до върха по-бързо от кон и му оказва помощ (и поправя грешките му).
Мечка
 Иван Шишкин.

Иван Шишкин. „ Утро в боровата гора “, 1889Третяковска изложба

Кафявата мечка е едно от най-популярните животни в съветската просвета – и нищо чудно, че „ съветската мечка “ е въплъщение на Русия, прието по целия свят (и известен воин на карикатури за Русия). Мечката е публикуван облик и в съветската хералдика, който участва на гербовете на доста фамилни родове и съветски градове.

 От ляво на дясно: гербовете на Перм, Ярославъл, Велики Новгород

От ляво на дясно: гербовете на Перм, Ярославъл, Велики НовгородСвободни източници

Ако за лъва споделят, че е цар на животните, то за мечката в Рус постоянно е било признато да се споделя, че е стопанин на гората. Това рисково животно абсолютно буди боязън (и ловците, оживели след среща с него, по-късно цялостен живот описват тази история, която с времето придобива нови и нови подробности). И всички се прекланят и богоговеят пред това ужасно животно, считано за свещено. Не било признато даже да изричат името му, по тази причина постоянно го наричали „ късолапия “ или с ласкавото „ мишка “ – има вярване, че сходно почтително отношение ще прогони заплахата. Мечите нокти и кожа употребили за талисмани.

 Илюстрация към националната приказка

Илюстрация към националната приказка „ Маша и трите мечки “, преразказана от Лев Толстой, 1935Свободни източници

Редица нации, живели на територията на модерна Русия, имат същински фетиш към мечката, изключително езичниците, които съблюдават редица ритуали, свързани с мечките – ловни обреди, специфични песни за укротяване на душата на убитото животно, само че и обети.

Образът на мечката в съветските национални приказки не е еднопосочен. От една страна, тя е мощен бранител на слабите – и собственик на гората, който заслужено взема решение споровете сред животните. А въпреки това, мечката постоянно се държи като добър, само че постоянно едностранчив и слабоумен бабанка. Една от най-известните приказки „ Теремок “ споделя по какъв начин всички животни идват да живеят в празна кула, само че мечката не може да влезе и сяда на върха, като по този начин скапва къщата (Е, по-късно всички дружно си построяват нова къща и стартират да живеят задружно).

 Евгений Чарушин. Гравюра към приказката

Евгений Чарушин. Гравюра към приказката „ Теремок “Художествена просвета на съветския Север, Архангелск

Образът на мечката се среща и в легендите за съветските светци – нормално той се свързва с демонстрация на огромна обич. Сергий Радоженски храни гладна мечка и съвсем я опитомява. Серафим Саровски също храни мечка от ръка.

 Михаил Нестеров. Младостта на препободни Сергий, 1892—1897

Михаил Нестеров. Младостта на препободни Сергий, 1892—1897Третяковска изложба

Съвременните бранители на животните, естествено, не биха одобрили това, само че мечките на верига (както и дресираните мечки) са част от съветските национални тържества и празници чак до края на XIX век. Освен това, „ кукерите “ – хора, облечени в костюми на мечки, се канят на селските сватби. Смята се, че сходно опитомяване на „ господаря на тайгата “ е знак на успеха на християнството над езичеството. 

 Франц Рис. Мечкари в селото, 1857

Франц Рис. Мечкари в селото, 1857Свободни източници

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР