Често коментираме каква е връзката на гените с продължителността на

...
Често коментираме каква е връзката на гените с продължителността на
Коментари Харесай

Учени установяват четирите фактора с най-голямо влияние върху гените ни

Често разясняваме каква е връзката на гените с продължителността на живота. И чуваме по какъв начин някои се хвалят, че са от рода на дълголетници, тъй че евентуално те ще доживеят най-малко 90 години. Е, не трябва да подценяваме обстоятелството, че животът през днешния ден няма нищо общо с този преди няколко десетилетия.

Оказва се обаче, че даже са сме с неприятни гени, както споделяме разговорно, това не значи, че сме обречени да си отидем млади. И да, има какво да създадем по въпроси и е най-добре да стартираме още от през днешния ден. Според китайски учени от School of Public Health в Zhejian Univeristy School of Medicine, здравословният метод на живот може да понижи с цели 62% риска от заболяване и последвала от него гибел, за които имаме генетична предразположеност.

Това изследване е едно от дребното, в които гените и информацията, която носят, се взимат поради. Защото много постоянно се приказва единствено за здравословен метод на живот и връзката с продължителността на живота, без да се взима поради и този фактор, който може да е с огромно значение.

В проучването се включват над 350 хиляди европейци като се анализират данните за техните генетика, обучение, социално-икономически статус и история на болесттите. На всички тях се прави полигенетичен разбор, обвързван с тези гени, за които се счита, че имат пряковъздействие върху живота ни и неговата дълготрайност. След това въз основата на този разбор се изготвят самостоятелни рекомендации, които съблюдават в продължение на 13 години, през които са под наблюдаване.

Първият извод е, че всички, без значение от генетичната си предразположеност, са имали цели 78% по-висок риск от преждевременна гибел, в случай че не водят здравословен живот. Хората с генетичен риск за къс живот и вреден метод на живот са били два пъти по-склонни да умрат рано от тези без генетичен риск и по-здравословен метод на живот, предава lifestyle.bg.

Но все пак хората с генетична предразположеност могат да усилят продължителността на живота си приблизително с пет години и половина, в случай че спазват правилата на здравословния живот. Учените откриват и четирите фактора с най-голямо въздействие върху гените - постоянна физическа интензивност, задоволителна дълготрайност на съня, здравословна и пълноценна диета и липса на тютюнопушене.

Нуждаем се от 150 минути умерена физическа интензивност седмични и два дни със силови тренировки. Сънят би трябвало да бъде сред седем и осем часа на нощ, а алкохолните питиета би трябвало да са лимитирани до две дневно за мъжете и една за дамите. По отношение на вярното хранене като съществена препоръка отново се регистрира средиземноморската диета, написа CNN.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР