Честните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците

...
Честните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците
Коментари Харесай

За и против готвените промени в Закона за ЧСИ

Честните правосъдни реализатори да могат да събират отговорностите на длъжниците преди да се е стигнало до събедно произвеждане. Това законодателно изменение следва да бъде разисквано и гласувано.

Целта на това предложение е да се планува още една опция за непринудено осъществяване без да се стига до съд, съобщи в ефира на Българска национална телевизия депутатът от НФСБ Кристиан Митев. Той изясни, че става въпрос за един омекотен ред за всички длъжници - жители и компании, които няма да дължат нищо, няма да заплащат такси и разходи, както това се случва в правосъдните производства и в случай че признават вземането, ще го изпълнят, в случай че не признават - с отвод до правосъдния реализатор, казвайки, че не дължат, ще бъде прекъсната процедурата.

Адвокат Сюзън Чуковска счита, че евентуално претекстовете за тази законодателна самодейност са да се подберат най-хубавите практики от други законодателства, само че има подозрения, че обществото не е готово на този стадий. Опасенията са в това, че би се уязвил правилото за самостоятелност на правосъдните реализатори, правилото на равнопоставеност на субектите, както и на определяне на истината. В случая става въпрос за един неизпитан документ. Друга допустима заплаха е, че на публично-правни субекти, каквито са правосъдните изпънители, се възлагавъзможност за интервенция в частно-правната сфера на субектите. Така би бил уязвим елементарния жител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР