Чешкото председателство на Съвета на ЕС подготвя предложение, свързано с

...
Чешкото председателство на Съвета на ЕС подготвя предложение, свързано с
Коментари Харесай

Разширяването на Шенген: Чехия ще предложи гласуване за България и Румъния на 8 декември

Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз приготвя предложение, обвързвано с приемането на България и Румъния в Шенген. Очаква се въпросът да бъде разискван на 8 декември, оповестиха от председателството.
За през днешния ден е планувано съвещание на работната група по Шенген в Съвета на Европейски Съюз, на което при закрити врата ще бъдат разисквани отчетите от осъществената неотдавна нова инспекция в България и Румъния.

Проверката бе по искане на София и Букурещ, и в нея участваха представители на Европейската комисия и на страните от Европейски Съюз. Засега председателството не дава отговор на въпроси, свързани със наличието на отчетите.

Разширяването на Шенген е ясна цел за председателството, Европейският съвет предходната седмица се споразумя приемането на България и Румъния да последва в най-близко бъдеще, добавя председателството. То прецизира, че се стреми напълно да улесни и форсира този развой.

 
Благодаря ви за мощната поддръжка за напълно функцииноращо шенгенско простраснство и за свободно придвижване на хора и артикули. Ние имаме обща цел – мощно и стабилно шенгенско пространство без вътрешен надзор. Мнозина от вас приказваха за приемането на Хърватия, Румъния и България в Шенген и аз съм изцяло съгласна с вас, че това би трябвало да се случи.
Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

Председателството разясни, че идващите стъпки са свързани с разискването на предложение за решение. Очаква се то да бъде подложено на гласоподаване на съвещание на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи на 8 декември, а с цел да бъде позитивно, би трябвало да бъде подкрепено единомислещо.

По-рано този месец Европейската комисия и Европейският парламент още веднъж приканиха двете страни да станат част от европейското пространство без гранични инспекции. Двете институции означиха, че България и Румъния извършват нужните механически условия още от 2011 година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР