Чешкото правителство одобри днес споразумение за отбранително сътрудничество със САЩ,

...
Чешкото правителство одобри днес споразумение за отбранително сътрудничество със САЩ,
Коментари Харесай

Чешкото правителство одобри споразумение за отбранително сътрудничество със САЩ

Чешкото държавно управление утвърди през днешния ден съглашение за отбранително съдействие със Съединени американски щати, сподели на излъчена по малкия екран конференция чешкият министър председател Петър Фиала, представен от

" Това е значимо в неспокойните времена и при нестабилната интернационална среда. Това безспорно е стъпка, която покачва сигурността на нашата страна и нашия народ ", сподели Фиала.

Споразумението основава рамка за евентуално американско военно наличие в Чехия, уреждайки въпроси, вариращи от юрисдикцията над задграничните войски, през екологични проблеми, до разпоредбите за потребление на бойни машини.

Споразумението обаче не значи, че е взето някакво съответно решение за американско военно наличие или основаване на задгранични военни бази, сподели чешката министърка на защитата Яна Чернохова. Това би трябвало да стане обект на настрана съглашение и утвърждение от Народното събрание, осведоми Българска телеграфна агенция.

Министърката сподели, че Чехия е 25-ата страна членка на НАТО, която подписва сходно съглашение. Досега Съединени американски щати са подписали сходни съглашения и с други страни от Източния фланг на НАТО, като Полша, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България.

Споразумението би трябвало да бъде подписано от двете страни и да бъде утвърдено от чешкия парламент, с цел да влезе в действие, добави Чернохова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР