Чешкият президент Милош Земан съобщи днес, че най-вероятно ще назначи

...
Чешкият президент Милош Земан съобщи днес, че най-вероятно ще назначи
Коментари Харесай

Чешкият президент дава път на опозицията да формира правителство

Чешкият президент Милош Земан заяви през днешния ден, че най-вероятно ще назначи опозиционния водач Петър Фиала за нов министър председател. Това бе първото му обществено изявление от изборите за парламент насам, които се организираха на 8 и 9 октомври, съобщи Ройтерс.

Земан, който на 10 октомври беше вкаран в реанимация в Централната военна болница в Прага с необявена диагноза, сподели от болничното заведение в изявление по телефона за радио " Фреквенце " 1, записано по-рано през днешния ден, че се усеща добре и е подготвен да приключи мандата си, който ще продължи до 2023 година

Конституцията дава право на президента да назначи министър председател по собствен избор.

Милош Земан, който е на 77 години, преди беше споделил, че ще даде първата опция за образуване на държавно управление на най-силната самостоятелна пария. В случая това е партията на отиващия си министър председател Андрей Бабиш - " Действие на недоволните жители " (АНО), макар че тя не разполага с болшинство или с сътрудници, които желаят да сформират държавно управление с нея.

Този факт, дружно със здравословното положение на Земан, за което лекарите споделиха след хоспитализацията му, че пречи на президента да извършва служебните си отговорности, основава неустановеност за идващите стъпки.

Но в първото си обществено изявление по въпроса Земан съобщи, че е подготвен да назначи водача на дясноцентристката коалиция " Заедно " Петър Фиала, с който идната събота ще беседва от болничното заведение, след първото съвещание на новия парламент, което ще се състои другата седмица. След това Бабиш би трябвало да се отдръпна. " В момента основната тематиката е назначението на Петър Фиала за министър председател. Има няколко стъпки, които би трябвало да се подхващат в тази посока ", сподели Земан.

" Вярвам, че няма да има проблем и знаете ли за какво? Защото Андрей Бабиш, с който разговарях доскоро по телефона, няма интерес да бъде министър председател, откакто никой не желае да договаря с него ", сподели Земан.

" Заедно " е дясноцентристка коалиция, формирана от " Партията на пиратите " и придвижването " Кметове и самостоятелни ", които на изборите завоюваха общо 108 от 200-те места в долната камара на Народното събрание. Тази седмица те подписаха съдружно съглашение и дадоха обещание да понижат бюджетния недостиг до 3 % от брутния вътрешен артикул. Тази година той бе 7 %.

Освен това те дадоха обещание, че ще създадат дребни стъпки към възможното приемане на еврото и ще потвърдят пронатовската и проевропейската позиция на страната.

Правителството също ще би трябвало да се оправи с нова вълна от инфекции с ковид, бързо повишаване на инфлацията, в това число цените на силата, внезапно повишение на лихвените проценти и с провокациите пред мощно индустриализираната и подвластна от въглища страна, които произтичат от задачите, сложени от Европейския съюз в битката против климатичните промени.

Бабиш удостовери през днешния ден, че ще се отдръпна, както се изисква от него, след приключването на първата парламентарна сесия, заяви чешката осведомителна организация ЧТК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР