Чешкият милиардер Петр Келнер, който загина през 2021 г. в

...
Чешкият милиардер Петр Келнер, който загина през 2021 г. в
Коментари Харесай

Милиардерът Петр Келнер е бил жив 2 часа след катастрофата, в която загина

Чешкият милиардер Петр Келнер, който почина през 2021 година в Аляска, е бил жив два часа или даже повече, откакто хеликоптерът, с който е пътувал, се блъсна в скат. Това споделя единственият оживял в злополуката, който в този момент е подал в съда иск за обезщетение дружно със фамилията на чеха, чиято капиталова група има в България телекома " Йеттел " и БТВ Медиа груп.

Местно издание в Анкъридж заяви за това в събота и даде детайлности от желае против Soloy Helicopters, Triumvirate LLC, която има и ръководи Tordrillo Mountain Lodge, както и против Third Edge Alaska LLC, предоставяща услуги за така наречен хели-ски. Миналата година Third Edge Alaska бе административно закрита, напомня " Асошиейтед прес ".

Искът, движен от адвокатската фирма Schwabe, Williamson & Wyatt е от името и на фамилията на Келнер, който при гибелта си беше най-богатият жител на Чехия.

" Анкъридж дейли нюз " цитира описаните в документите мемоари на сноубордиста Давид Хорват, който бе на борда на хеликоптера през март 2021 година още с водача Закари Ръсел, учителя по сноуборд Бежамен Лароше и планинските водачи Грегъри Хармс и Шон Макманами. След удара в региона на ледника Кник машината се търкаляла 150 м по ската. Чехът бе изваден от руините близо 6 часа по-късно.

Според него фирмите са били длъжни да научат неотложно за злополуката и да уведомят управляващите, само че не са следили мястото, където е прелитала машината и не са поддържали контакт с водача и гидовете. Трансмитерът за автоматизирано задействане при повреда не е работел.

Оказва се, че Келнер и Хармс също са оживели и милиардерът е обикалял към останките от хеликоптера в търсене на сателитен телефон в снега. " Двамата са разговаряли на чешки и си казвали " Няма ужасно, няма да умрем в тази планина през днешния ден. Най-много до няколко часа ще дойдат да ни спасят ", сподели Трейси Нътсън, юрист на Хорват.

Но избавителните екипи научават за случая цели два часа по-късно и доближават мястото след повече от 5 часа. Агенция ЧТК заяви по-рано, че Келнер и Хармс са имали съществени пострадвания, само че са умряли в очакване на избавителния екип. Според правосъдния иск главната виновност е на Soloy Helicopters, която Хорват съди и за обезщетение поради това, че е трябвало да преживее бавната гибел на двама души пред очите му.

" Нараняванията са били такива, че те е можело да оцелеят ", се споделя документа, само че не се разказва какви са тъкмо. Тялото на Келнер е намерено, съгласно източници на вестника, на десетина метра от хеликоптера.

Хорват е бил заклещен в седалката си със счупени ребра и разместени колянни стави и от измръзване губи всичките пръсти на лявата си ръка и няколко на дясната. Когато спасителите го откриват, температурата на тялото му била 27 градуса.

" През последните дни някои медии пробваха отчасти да възстановят хронологията след злополуката на хеликоптера, в която почина брачният партньор ми ", разяснява вдовицата Рената Келнерова пред ЧТК. " На базата на това, което е известно на фамилията ни, не можем да потвърдим тази информация. Критичният интервал към момента е обгърнат в неясноти и на този стадий е преждевременно да се вършат изводи. Това е и повода да подадем иск в съда ", добавя тя във връзка документа, с който се желае продължение на следствието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР