Чешката република ще се отърве от зависимостта си от руския

...
Чешката република ще се отърве от зависимостта си от руския
Коментари Харесай

Чехия се отървава от руския петрол до няколко месеца

Чешката република ще се отърве от зависимостта си от съветския нефт до няколко месеца, както се отърва от зависимостта си от съветския газ. Подобно развиване се чака и за съветското нуклеарно гориво, съобщи министър-председателят Петър Фиала на конференцията SH!FTS. Енергийната сигурност и суверенитет са от значително значение за националната сигурност, сподели той, предадоха чешките медии.

" Чешката република би трябвало да стане доста по-силна страна, когато става въпрос за енергетика, в това число надзор върху основни първични материали ", сподели Фиала. Той съобщи, че през миналата година държавното управление е подхванало стъпки, с цел да се освободи от зависимостта си от Русия и ще продължи да го прави. В същото време то работи за усилване на ролята на страната в енергийния бранш, който съгласно Фиала се оказва стратегически значим бранш.

" Чешката страна пое отговорност за забележителна част от това, което до неотдавна беше в ръцете на частни вложители или други страни. Тези стъпки в региона на енергийната сигурност бяха безусловно нужни, те са нужни и са свързани със заканите и провокациите, пред които сме изправени ", съобщи министър-председателят.

Той напомни, че Чешката република си е осигурила дял в терминалите за полутечен природен газ (LNG), купила е оператора на газопровода Net4Gas и се приготвя да усили потенциала на трансалпийския газопровод TAL. Страната също по този начин се приготвя за построяването на нови нуклеарни реактори, както стандартни, по този начин и дребни модулни. " С всички тези стъпки ние построяваме същински енергиен суверенитет. Това е нещо безусловно належащо в днешно време ", сподели той.

За да се подсигурява националната сигурност, Фиала съобщи, че стопанската система също би трябвало да бъде укрепена. Той дефинира развиването на транспортната инфраструктура като извънредно значимо, само че съгласно него е също толкоз значимо да се поддържат образованието, науката и проучванията и да се свържат с индустрията. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР