Червеното вино съдържа мощни антиоксиданти и много достоверни източници твърдят,

...
Червеното вино съдържа мощни антиоксиданти и много достоверни източници твърдят,
Коментари Харесай

12-те ползи от червеното вино, които го правят божествено

Червеното вино съдържа мощни антиоксиданти и доста достоверни източници настояват, че пиенето му носи изгоди за здравето.

Все отново хората пият вино от хиляди години и изгодите от това са добре документирани. ( 1 )

Ето за какво мнозина имат вяра, че чаша алено вино всеки ден е скъпа част от здравословното хранене, до момента в който други считат, че виното е ненапълно надценено.

Проучванията демонстрират, че умерената консумация на алено вино наподобява понижава риска от някои болести, в това число сърдечните.

Има обаче доста тънка граница сред сдържан и несъразмерен банкет.

Как се прави алено вино?

Червеното вино се получава посредством мелене, смилане (мачкане) и ферментация на червен вид грозде.

Има доста типове червени виновност, които се разграничават по усет и цвят. Често срещаните сортове включват Сира, Мерло, Кабарне Совиньон, Пино ноар и българските виновност и сортове грозде – Маврут, Широка мелнишка лоза, Гъмза, Рубин и други

Съдържанието на алкохол нормално варира от 12 до 15%.

За какво е потребно аленото вино?

Червеното вино е част от обществени, религиозни и културни събития от стотици години. Вярвало се е, че монасите от средновековието живеели по-дълго, частично заради постоянното и умерено пиянство на вино.

През последните години науката демонстрира, че в тези изказвания може да има истина.

Има няколко изгоди от изпиването на чаша вино:

1. Червеното вино е богато на антиоксиданти

Има много храни и питиета, богати на антиоксиданти, а виното е едно от тях.

Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват клетъчните увреждания, породени от инфектиране и оксидативен стрес.

Оксидативният стрес е положение, породено от дисбаланс сред антиоксиданти и нестабилни молекули, наречени свободни радикали, което може да повреди клетките ви. ( 2 )

Гроздето съдържа високи равнища на полифеноли, които са антиоксиданти, за които е потвърдено, че понижават оксидативния стрес и възпалението. ( 3 )

Червено или бяло вино?

Тъй като гроздето от алено вино е с по-високо наличие на антиоксиданти от сортовете бяло грозде, пиенето на алено вино може да усили равнищата на антиоксиданти в кръвта в по-голяма степен, в сравнение с пиенето на бяло. ( 4 )

2. Може да помогне в битката с възпалението

Какво лекува аленото вино?

Виното съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства.

Хроничното възпаление е нездравословно и може да усили риска от положения като сърдечни болести, автоимунни болести и някои типове рак.

Проучванията демонстрират, че съединяване, наречено ресвератрол във виното, има противовъзпалителни свойства и може да бъде от изгода за здравето. ( 5 ) ( 6 )

Ето за какво е най-добре да предотвратите този тип инфектиране колкото е допустимо повече.

Но това не значи пиянство на алено вино – колкото е допустимо повече, предлага се сдържан банкет.

Хроничното инфектиране може да бъде понижено още посредством диети, понижаване на напрежението и извършения.

3. Ползи от аленото вино за здравето на сърцето

Проучванията демонстрират, че хората, които употребяват умерено количество вино, имат понижен % на сърдечни болести. ( 7 )

Учените имат вяра, че високата централизация на полифенолни антиоксиданти в червеното вино може да помогне за понижаване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол и метаболитни болести. ( 8 )

Червеното вино смъква ли кръвното?

Някои изследвания демонстрират, че пиенето на алено вино може да смъкна кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане, което може да понижи риска от сърдечни болести. ( 9 )

Но други изследвания демонстрират, че чаша алено вино дневно не понижава кръвното налягане при хора с обикновено кръвно налягане или такива, които към този момент имат сърдечно заболяване. ( 10 )

И въпреки всичко всички сме чували противоположното, та аленото вино подвига ли кръвното или го смъква?

Прекомерната консумация на алкохол може да има негативни резултати върху здравето на сърцето, в това число нараснало кръвно налягане и по-висок риск от развиване на сърдечни болести. ( 11 )

Нещо повече, виното може да взаимодейства с медикаменти, които намаляват кръвното налягане. ( 12 )

4. Може да бъде потребно за психологичното здраве

Една чаша алено вино може да понижи риска от меланхолия. Прекомерното пиянство обаче може да има противоположен резултат, излагайки ви на по-висок риск от меланхолия. ( 13 ) ( 14 )

5. Червеното вино може да насърчи дълголетието

Няколко изследвания са открили, че пиенето на умерени количества вино като част от здравословната диета може да усили дълголетието с помощта на високото наличие на антиоксиданти във виното. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

6. Здравето на червата

Последните изследвания даже допускат, че аленото вино може да подтиква растежа на полезни чревни бактерии, което може да усъвършенства маркерите на метаболитния синдром при хора със затлъстяване. ( 18 ) ( 19 )

Вижте какъв брой би трябвало да тежите съгласно ИТМ – ТУК

7. Червено вино при Диабет вид 2

Едно проучване от 2015г. демонстрира, че пиенето на чаша алено вино с вечерята „ умерено понижава кардиометаболитния риск “ при хора с диабет вид 2 и че умереният банкет на алено вино нормално е безвреден. ( 20 )

Учените имат вяра, че етанолът във виното играе решаваща роля за метаболизма на глюкозата. Те приканват за повече проучвания, с цел да потвърдят констатациите.

Всеки, който страда от диабет, би трябвало да се съветва с лекаря си преди да пие алкохол.

8. Увреждане на мозъка след инсулт

Преглед от 2015г. демонстрира, че ресвератролът може да ви помогне да отбраните против вторично увреждане на мозъка след инсулт или контузия на централната нервна система. ( 21 )

Това се дължи на позитивните му резултати върху възпалението, оксидативния стрес и клетъчната гибел.

Тези изследвания обаче демонстрират резултатите на ресвератрола, а не на самото алено вино.

9. Загуба на зрението

Ресвератролът може също да помогне за попречване на загуба на зрение посредством понижаване на възпалението и оксидативния стрес, според изследване от 2016г. ( 22 )

Включително:

  • глаукома
  • катаракта
  • диабетна ретинопатия
  • недъгавост на макулата

10. Намален риск от деменция

Пиенето на 1 до 3 чаши вино дневно е обвързвано с понижен риск от деменция и заболяването на Алцхаймер. ( 23 ) ( 24 )

11. Чернодробно заболяване

Полезно ли е аленото вино за черния дроб?

Алкохолът е постоянно срещана причина за чернодробни болести. Въпреки това, умереният банкет на алено вино в някои контексти има връзки с положителното здраве на черния дроб.

Според проучване от 2018г. умереният банкет на алкохол – изключително вино – е обвързван с ниска чернодробна фиброза при хора с неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ). ( 25 )

Въпреки това въздействието на аленото вино върху черния дроб е неизяснено.

Въпреки че обезпечава антиоксиданти и понижава оксидативния стрес, пиенето може също да усили пикочната киселина и триглицеридите, което поврежда черния дроб.

Трябва да се създадат повече изследвания, с цел да се схванат резултати на умерения банкет на алено вино върху здравето на черния дроб.

12. Намалена инсулинова устойчивост

Пиенето на 2 чаши алено вино на ден в продължение на 4 седмици може да понижи инсулиновата устойчивост. ( 26 ) ( 27 )

Червено или бяло вино?

Кое вино е най-полезно?

Много хора се чудят за разликите между червеното и бялото вино.

За страдание са нужни повече изследвания върху бялото вино, защото множеството изследвания, анализиращи изгодите от пиенето на вино, са се фокусирали върху потребните свойства на аленото вино.

Червеното вино е необятно прието за високата си централизация на ресвератрол, мощен антиоксидант, намиращ се в люспите на гроздето. ( 28 ) ( 29 )

Всъщност аленото вино има до 10 пъти повече ресвератрол от бялото вино.

Вреди от аленото вино

Прекомерният прием на алкохол може да ви навреди. Пиенето на огромни количества алкохол е обвързвано с негативни резултати за здравето. ( 30 ) ( 31 )

Злоупотребата с алкохол крие няколко опасности за здравето, в това число нараснал риск от някои типове рак, диабет, сърдечни болести, болести на черния дроб и панкреаса, както и непреднамерено пострадване. ( 32 )

Колко алено вино би трябвало да пия за здраве?

Проучванията са открили, че потреблението на умерени количества вино дружно с балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, е потребна за вашето здраве. ( 33 )

Ако сте на режим за намаляване, би трябвало да имате поради, че в 100 грама алено вино има 85,1 kcal. А в бутилка вино от 750 ml има приблизително 600-625 калории.

Проучванията са открили, че оптималното на ден количество е 1 чаша (150 мл) за дами и 2 чаши (300 мл) за мъже. Това количество е част от средиземноморската диета и е обвързван с удобни резултати за здравето и профилактика на болесттите. ( 34 )

Прочети Още:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР