Червеното цвекло е от онези кореноплодни зеленчуци, които за съжаление

...
Червеното цвекло е от онези кореноплодни зеленчуци, които за съжаление
Коментари Харесай

Кулинарни идеи с червено цвекло през зимата

Червеното цвекло е от тези кореноплодни зеленчуци, които за жалост не са вярно оценени. Дали поради екстравагантния му цвят или присъщ мирис на земя при неправилна кулинарна обработка, малко на брой са тези, които го употребяват. И надлежно са от губещата страна.

Поради необичайния си състав, аленото цвекло се употребява за лекуването на редица болести. Още в Древен Рим се е прилагало при запек и висока температура, като римляните са считали и че в случай че мъж и жена хапнат хапка от едно и също цвекло, те взаимно ще се влюбят. Днес се знае, че то е потребно за детоксикация, за филтриране на кръвта, оказва помощ при разширени вени, анемия, подагра и даже рак. Особено потребно е за дамите в менопауза.

Червеното цвекло участва непроменяемо на съветската софра. Макар то да се появява из земите на русите още през 10-11 в., през 16-17 в. става толкоз известно, че руснаците стартират да го възприемат като локално.

Ето за какво и огромна част от кулинарните ни хрумвания с алено цвекло са точно съветски. Но в последна сметка нищо не ни пречи да черпим кулинарни хрумвания откъдето ни хрумне, нали по този начин? А и цвеклото всекидневно се употребява през зимния сезон. Кулинарни хрумвания с алено цвекло през зимата:

Класически борш

Боршът е чорба, за чийто генезис се сочи Украйна, само че е публикувана на всички места из Източна Европа. Задължително е да се подготвя от телешки бульон от кости и месо, моркови, лук и зеле. Естествено и алено цвекло. В някои страни се прибавят и картофи. Обичайно се сервира парещ дружно с лъжица сметана.

Класическа салата Винегрет

Руска салата, която се подготвя от авансово сварено алено цвекло, грах, картофи, моркови и кисели краставички. Продуктите се нарязват на кубчета и се заливат със сос Винегрет, който се подготвя от олио, оцет, сол и захар. Французите прибавят и горчица към него. В някои предписания може да се добави и нарязана на кубчета ябълка

Свежа салата от цвекло, ябълка и морков

 свежа салата с цвекло Снимка: Теодора Мещерова

Свареното цвекло се настъргва на едро ренде и към него се прибавят настърган морков и обелена зелена ябълка. Всичко се подправя със зехтин, сол и лимонен сок. Можете да прибавите и шепа ядки или пък да обогатите вкусово салатата и с настърган корен от целина.

Разядка с цвекло

Свареното цвекло се настъргва и се смесва с настърган кашкавал и майонеза. Добавя се малко копър и ситно нарязана скилидка чесън и се подправя на сол. След като всички съставки се разбъркат, можете да поръсите с едро смлени орехови ядки.

Ароматно печено цвекло

Цвеклото се нарязва на кубчета и се подправя със сол, черен пипер, зехтин и балсамов оцет. Добавят се няколко едро нарязани глави чесън, поръсва се с прясна мащерка и малко масло и се пече до цялостна подготвеност.

Задушено цвекло със сметана

Поредната съветска рецепта, за която би трябвало да нарежете на тънки ивички алено цвекло, моркови и корен от магданоз, които да напръскате с лимонен сок и да задушите за към 40 минути в масло и вода при от време на време безредие. Отделно запържете в тиган малко брашно дружно с масло и прибавете сметана, сол и захар на усет. С по този начин приготвения сос се заливат към този момент задушените зеленчуци.

Баница с листа от цвекло

Не си мислете, че листата от цвекло не се употребяват за кулинарни цели. Можете да ги употребявате за изработката на елементарна баница със сирене и яйца, като за задачата те се употребяват както сурови, по този начин и авансово задушени. А подготвена баница можете да хапвате както за закуска, по този начин и за обяд и вечеря.

Вижте и някои хрумвания за:

- салати с цвекло;

- сандвичи с цвекло;

- риба с цвекло.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР