Червената планета е богат източник на перхлорати - използвани за

...
Червената планета е богат източник на перхлорати - използвани за
Коментари Харесай

Ценна находка на Марс. Откриха огромни залежи перхлорат

Червената планета е богат източник на перхлорати - употребявани за торене на почвата и произвеждане на ракетно гориво химични съставки, които са рядко срещани в природата на Земята. Резултатите от лабораторни опити навеждат на мисълта, че тези съставки могат да се образуват на Марс с помощта на електрични полета, появили се в резултат на световни прашни стихии или вихрушки, известни като прашни дяволи, оповестява сп. " Ърт енд планетари сайънс летърс ".

Въз основа на данни, събрани от галактическия уред " Феникс " и марсохода " Кюриосити ", учени от повече от пет години допускат, че перхлоратите са релативно постоянно срещани на Марс. На Земята химичните реакции, които генерират производството им, нормално са задействани от слънчева светлина. Модели на атмосферните химични реакции обаче разкриват, че слънчевата светлина е незадоволителна, с цел да стори същото на Марс.

Оказва се, че мощни магнитни полета, като тези, основани от статичното електричество в световни прашни стихии, могат да " разрушат " газове в марсианската атмосфера и по този метод да задействат реакции, генериращи произвеждане на перхлорати.

За да тестват това виждане в лабораторна среда, учени от Вашингтонския университет сложили газова примес, която е дребно копие на марсианската атмосфера и е формирана от 95% въглероден диоксид, по 2% азот и аргон и 1% О2, в огромна камера дружно с източник на хлорин, съобщи Българска телеграфна агенция. Температурата и налягането в камерата били намалени, до момента в който станат сходни с тези на Марс. След това газовата примес била подложена на въздействието на електрични полета, чиято мощ е като тази навътре в марсиански прашни стихии и прашни дяволи.

Прочетете целия материал на уеб страницата на Мениджър Нюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР