Червен код за опасни снеговалежи е обявен за днес за

...
Червен код за опасни снеговалежи е обявен за днес за
Коментари Харесай

Отложете пътувания, обявен е червен код за опасни снеговалежи

Червен код за рискови снеговалежи е разгласен за през днешния ден за областите Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Русе, оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

При червен код се чакат значителни снеговалежи и формиране на ледена завивка. Възможни са обилни разстройства в наземния, релсовия и въздушния превоз. Съществува огромен риск при шофиране.

Очакват се обилни превалявания от дъжд, които бързо ще преминат в сняг. Очакваните количества са до 40-65 мм. Ще се образува снежна завивка, в планинските елементи ще има виелици и ще се образуват навявания. Вятърът ще е мощен северозападен, с пориви до 20-24 м/сек.

Оранжев код за рисково време е разгласен за областите Благоевград, Видин, Варна, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, София – град, София – област, Ямбол.

За област Бургас е публикуван жълт код за рискови превалявания.

През идващите 48 часа, под въздействие на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната конюнктура доста ще се усложни. Максималните температури ще бъдат сред 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°. Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца - доста ще се намали.

Министерство на вътрешните работи предлага на хората да анулират пътуванията си, в случай че такива не са в действителност наложителни.

Ето и техните препоръки, в случай че въпреки всичко поемете на път:

- ако пътувате, заредете автомобила с задоволително гориво и го подгответе за зимни условия;

- избирайте единствено основни пътища, даже маршрутът да е по-дълъг;

- разполагайте с топли облекла и заредете мобилния телефон;

- шофирайте деликатно и при мощен вятър не оставайте на открито;

- бъдете деликатни, когато минавате около здания, електропроводи и дървета.

Всички ОДМВР-та в страната са основали нужната организация и по места е осъществена връзка със структурите на АПИ с оглед подготвеност на снегопочистваща техника за интервенция по пътни сектори, избрани като рискови за снегонавявания и обледеняване, осведомят от Министерство на вътрешните работи.

" Особено внимание се обръща на мостове и виадукти по повод замръзване и навреме опесъчаване. Предприети са ограничения за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни транспортни средства. В съгласуваност с регионалните шефове и чиновниците на ГДПБЗН ще се провежда и намесата на тежка техника за добиване на бедстващи коли ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР