Червата и цялостното здраве на човека са взаимосвързани. Грижейки се

...
Червата и цялостното здраве на човека са взаимосвързани. Грижейки се
Коментари Харесай

Каква е връзката между чревното здраве и имунитета?

Червата и цялостното здраве на индивида са взаимосвързани. Грижейки се добре за своята храносмилателна система, човек автоматизирано поставя грижи и за имунитета си. Силният имунитет от своя страна допуска по-добро здраве – нещо, което всички желаем.

Цялото тяло е един идеален организъм, който работи дружно, с цел да поддържа оптималната си форма. Има една непредвидена част от тялото, която играе специфична роля в имунната функционалност и това са червата.
Каква тъкмо е връзката сред червата и имунитета?
Червата и имунната система на човек са мощно преплетени – дотолкоз, че 70% от имунитета се намира точно там. Над половината от нашата имунна система може да назова храносмилателния тракт собствен дом. Това прави поддържането на стомашно-чревното здраве сериозна част от поддържането на имунната функционалност.

В червата има тъкан, наречена чревно-асоциирана лимфоидна тъкан (GALT), където се намират всички имунни кафези. Бактериите в чревно-асоциираната лимфоидна тъкан са положителните чревни бактерии, които оказват помощ на имунната система да разпознае нежеланите нашественици. За да протича оптимално този развой, червата би трябвало да са здрави. В GALT-тъканта има още и плазмени кафези, които оказват помощ за производството на антитела. Както знаем, антителата спомагат укрепването на естествените защитни сили на тялото.

 Добави изложение
Как може да се грижите за чревното здраве? Консумирайте пребиотични храни
Точно както тялото има потребност от здравословна храна, по този начин и червата се нуждаят от вярната храна. Нейната функционалност е да подхранва положителните чревни бактерии. Пребиотичните храни са тези, на които би трябвало да заложите, с цел да поддържате здрави вътрешности. Влакнести зеленчуци като лук, чесън, аспержи и броколи са добър образец за богати на пребиотици храни.
Приемайте и пробиотици
Добавянето на пробиотици е от основно значение за поддържането на чревните бактерии и затова на имунитета. Може да приемате проботици като добавка, както и да се стараете да консумирате повече пробиотични храни. Ферментиралите храни и питиета са превъзходен източник на естествени пробиотици.

 Добави изложение
Давайте отмора на червата
Има причина периодическото недояждане и лимитираното във времето хранене да са толкоз известни. Всички кафези в тялото се нуждаят от отмора, в това число и чревните. Помислете за най-подходящия за вас график, по който може да се храните и се уверете, че давате на червата си задоволително време да преработят храната без да изпращате нова доза незабавно по-късно.

Не яжте късно вечерта и по опция приключвайте последното си хранене три часа преди лягане. Разбира се, в случай че сте доста гладни, може да хапнете нещо доста малко и потребно по-късно вечерта. Вслушването в тялото е най-важно, само че въпреки всичко не забравяйте, че неговите сигнали са верните, когато са в границите на естественото.

Прочетете още:
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР