Чернова на документ, подготвен от висши руски чиновници от управляващата

...
Чернова на документ, подготвен от висши руски чиновници от управляващата
Коментари Харесай

Русия прави нова държава в Украйна - Южна Рус

Чернова на документ, квалифициран от висши съветски служители от ръководещата партия, приканва за основаването на нова страна – Южна Рус, на части от Украйна, окупирани от съветската войска.

Проектодокументът, озаглавен “Манифест на Южноруския национален съвет”, е подписан на 16 април и не прецизира кои окупирани територии ще сформират Южна Рус. Текстът заявява, че

Украйна е изгубила легитимност

след революцията на Майдана през 2013-2014 година, която кулминира със свалянето на проруския президент Виктор Янукович.

“В отговор на терора и въвеждането на нацистката идеология в някогашната страна Украйна властта ще бъде предадена на Народен съвет и ще се основе нова страна – Южна Русия. Тази нова страна ще се базира на единността на трите народи в съветската федерация – руснаци, украинци и беларуси”, пишат от ръководещата партия.

Скица към документа за новата страна отразява хрумвания на Путин и други висши чиновници на Кремъл, които приканиха за основаването на “Новоросия” – историческа идея, отнасяща се до земите, основно в Украйна, които преди този момент са били част от Руската империя преди епохи.

Новината идва дни откакто се появи информация, че съветски публични лица желаят да провеждат референдуми за самостоятелност в елементи от районите Донецк и Лугански, както и в Херсон. Гласуването ще има за цел обединяването на окупирани райони с Русия, сходно на случилото се в Крим през 2014 година

Началникът на щаба на съветската войска пък е бил ранен в град Изюм в украинската област Харвов, който е в центъра на интензивни боеве след нахлуването на Русия, заяви в. “Дейли мейл”.

Валери Герасимов е бил изведен от региона с няколко рани. Той е бил изпратен в района, с цел да поеме персонален надзор върху натиска си за присвояване на територия в Източна Украйна, откакто съветската войска се отхвърли от проектите си да превземе Киев в края на март в интерес на съсредоточено нахлуване в Донбас. Неофициален съветски източник заяви, че Герасимов е получил шрапнелна рана в десния крайник, което го е принудило да се завърне в Москва, с цел да се лекува.

“Русия не се стреми да постави завършек на войната в Украйна до Деня на успеха на 9 май, съобщи външният ѝ министър Сергей Лавров. Той настоя, че Москва няма да бърза да завърши по този начин наречената “специална военна операция” в точния момент за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили - в това число тогавашния Съветски съюз - през 1945 година

“Темпото на интервенцията в Украйна зависи на първо място от нуждата да се сведат до най-малко всевъзможни опасности за цивилното население и съветския боен персонал”, добави Лавров.

Същевременно украинският президент Володимир Зеленски предизвести, че страната му може да загуби десетки милиони тонове зърно поради блокадата на черноморските ѝ пристанища от съветските сили.

“Русия не разрешава кораби да влизат или излизат, тя управлява Черно море. Русия желае изцяло да блокира стопанската система на страната ни”, сподели украинският водач.

Зеленски добави, че от началото на спора в Украйна на 24 февруари над 350 хиляди души са били евакуирани от зоните на бойни дейности с помощта на контрактуваните с Москва филантропични коридори.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР