Черноморието ни е най-чисто на север и все по-мръсно на

...
Черноморието ни е най-чисто на север и все по-мръсно на
Коментари Харесай

Радиоактивен плаж у нас? Ето го

Черноморието ни е най-чисто на север и все по-мръсно на юг, сподели инспекция на „ Телеграф “.

Добруджанското крайбрежие се оказва най-чистото у нас и като плажни линии, и като морска вода. По плажовете от Крапец при границата с Румъния през Шабла и Каварна до Балчик няма недоволства за нечистотия нито в регионалната районна здравна ревизия, нито в обществените мрежи, където към този момент първо цъфват всички обществени проблеми.

Същевременно край Варна нещата не са цветущи. Докато не се направи пречиствателна станция, Офицерският плаж във Варна ще продължи да е в нежеланата ранглиста на плажовете с най-мръсна морска вода у нас. Това разясняват специалисти, които години наред дефинират качеството на водата там като „ неприятно ”. Преди няколко лета плажът беше неведнъж затварян и поведе в непрестижната ранглиста за плажовете с най-мръсна вода по Българското Черноморие.

Това лято обаче най-голямата изненада бе, че пробите от водата на Офицерския плаж демонстрират, че тя е относително чиста и той има „ добра ” оценка.

Другите градски линии - Централен градски плаж и „ Бриз-Буните ”, както и плаж „ Аспарухово “, на които през последните години качеството на водата беше определяно като „ приемливо ”, това лято са с най-високата „ отлична “ оценка.

Освен битовите замърсявания морето има проблем и с местата, където реките се вливат в него и влачат всевъзможни изхвърлени боклуци.

Сред най-замърсените плажове у нас е Вромос край Бургас. Това е посочил план на  Фондация “Виа Понтика ”, община Бургас и два университета в Румъния и Грузия, заяви БНР. Добиването на медна руда в близкото село Росен евентуално е източникът, замърсил плажа с радиоактивни детайли.

 В залива са били зауствани радиоактивните боклуци от хвостохранилищата на мината, а първите индикации за нараснали радиоактивни индикатори датират още от 1970 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР