Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в

...
Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в
Коментари Харесай

Макрон изпадна в изолация преди срещата на НАТО

Черногледата диагноза на НАТО, която съгласно Еманюел Макрон е в положение на " мозъчна гибел ", провокира гнева на съдружниците и ще се наложи външният му министър Жан-Ив Льо Дриан да успокоява духовете през днешния ден в Брюксел, с цел да не се озове френският президент в позицията на обвинен на срещата на върха на алианса при започване на декември.

Коментарите са мощно негативни, а Германия намерено се разграничи. Германският министър на защитата и шефка на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер упрекна в прав текст френския държавен глава, че желае да размени НАТО, а генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг съобщи, че такова желание е рисково.

" Трябва да укрепим алианса, а не да го разрушаваме ", предизвести той през вчерашния ден преди днешната среща на външните министри на 29-те страни от НАТО в Брюксел. " Европейски Съюз не може да размени НАТО. Сигурността на Европа зависи от трансатлантическата връзка. Ако Съединени американски щати бъдат отдалечени от НАТО, това разделя Европейски Съюз и го отслабва ", съобщи той. " В националния интерес на всяка страна е да бъде част от един мощен алианс ".

Париж е изолиран. " Острите рецензии на Макрон не откриха никакъв отзив в НАТО ", показа представител на близка до Франция страна. Няма никаква поддръжка и за апела му да се преразгледат връзките с Русия.

Зле разбрано обръщение

" Еманюел Макрон принуди Германия да заеме позиция, а за Берлин НАТО остава бъдещето за защитата на Европа ", акцентира немският специалист Улрих Шпек, помощник на вашингтонския мозъчен концерн " Германски Фонд Маршал ". " Повечето страни от Източна Европа желаят да оставят Съединени американски щати в играта, с цел да държат Русия на разстояние, и демонстрират прекомерно слаб интерес към водената от Франция война против тероризма в южните страни ", сподели той.

Недоволството на Франция, която е една от трите страни от НАТО с нуклеарно оръжие и действен потенциал, обаче не може да бъде подценено. " Отивам в Париж идната седмица за диалози с президента Макрон, с цел да си изясня посланието му и аргументите " за неговите рецензии, разгласи Йенс Столтенберг. б " Когато имаме различия, е най-добре да ги обсъдим ", акцентира той.

Френският държавен глава реши, че НАТО е в положение на " мозъчна гибел ", откакто осъди неналичието на съгласуваност сред Съединени американски щати и съдружниците им и едностранните дейности на Турция след решението й да води независима интервенция в Североизточна Сирия, където бяха ситуирани участващи в битката против организацията " Ислямска страна " френски военни елементи.

Йенс Столтенберг отхвърли рецензиите за липса на политически съвещания по стратегическите въпроси.

Американски ангажимент

" НАТО непрекъснато разисква въпроси от стратегическо значение. Правим го на всяко съвещание. Ние обаче сме съюз от 29 страни и от време на време имаме различия по какъв начин да се подходи към дадена обстановка ", съобщи той.

Изразените от Франция упреци ще бъдат разисквани на днешната среща на външните министри на НАТО, която приготвя срещата на върха в Лондон на 3 и 4 декември, уточни той.

Очаква се Жан-Ив Льо Дриан през днешния ден да показа оферти за коригиране на посочените от френския държавен глава дефекти, разгласи европейски посланик. " Ще имаме период до 3 декември да дадем отговор ", посочи той.

Еманюел Макрон към този момент е получил уверения за плануванаъа от Член 5 взаимност, откакто я сложи под подозрение. " Всички би трябвало да са уверени, че при положение на нахлуване против някой от членовете на НАТО, всички други ще реагират ", съобщи Йенс Столтенберг.

" Едно е несъмнено: Съединените щати остават ангажирани в поддръжка на Член 5, той е една от нашите мощни страни ", увери непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в НАТО Кей Бейли Хъчинсън. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР