Черно море е много важно за НАТО, следим обстановката там

...
Черно море е много важно за НАТО, следим обстановката там
Коментари Харесай

Столтенберг: В България и Румъния са разположени батальони на НАТО, ще защитим всяка педя земя

Черно море е доста значимо за НАТО, следим ситуацията там деликатно, съобщи през днешния ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред комисията на Европейския парламент по външни работи, представен от Българска телеграфна агенция.

Осъждаме излизането на Русия от зърнената договорка и приветстваме напъните на Турция да възвърне осъществяването на съглашението, добави той. Столтенберг означи, че е разширено въздушното наблюдаване на съдружниците над Черно море, а в България и Румъния са ситуирани батальони на пакта. Удвоихме броя на батальоните по източния фланг, ще създадем нужното за отбраната на всяка педя от земята на алианса, уточни генералният секретар.

По неговите думи няма признаци за умишлени дейности от страна на Русия по случая с рухването на парчета от дрон в Румъния. Води се следствие, Румъния срещна със случая съдружниците в НАТО, добави той.

Столтенберг настоя, че украинското контранастъпление напредва и надвишава упованията. Той предизвести, че това ще бъде кървава и сложна борба. По неговите думи не може да се планува по какъв начин ще се развият събитията. Генералният секретар не изключи загуби от украинска страна и настоя поддръжката за Киев да продължи при всички условия. Покрепата за Украйна не е опция, а нужда, заключи Столтенберг.

Очакваме тази година съдружниците в НАТО да покачат отбранителните разноски с осем на 100 – това е най-голямото нарастване от десетилетия, добави генералният секретар.

По неговите думи съветският президент Владимир Путин е позволил най-малко две неточности с нахлуването в Украйна – подценил е украинците и отговора на алианса. Държавите от НАТО и Европейски Съюз оказват невиждана помощ на Киев с артилерия, дълекобойни ракети, противовъздушна защита, муниции и подготовка, означи той. Столтенберг приветства Дания, Холандия и Норвегия за изразената подготвеност да дават на Украйна изтребители Ф-16, както и страните, където украинските летци ще бъдат обучавани.

Украинците последователно си възстановяват завзети земи, това е сложна борба, само че пробиха съветските защитни линии и напредват, заключи Столтенберг. Той уточни, че пътят на Украйна към НАТО е бил скъсен с решенията от срещата на върха на пакта във Вилнюс през юли и на Киев няма да се наложи да извършва План за дейности за участие.

През 2021 година Путин предложи НАТО да подпише документ, че повече няма да се уголемява – като авансово изискване Русия да не нахлува в Украйна. Естествено, не подписахме подобен документ и не последвахме настояването му НАТО да изтегли инфраструктурата си от страните, включили се към алианса след края на Студената война.

 

С войната в Украйна Путин очакваше да ограничи НАТО, а реализира противоположното – пактът разшири наличието си по източния фланг, одобри Финландия и скоро чака да приветства присъединението на Швеция. Очаквам Народното събрание на Турция да ратифицира шведското участие по-късно тази есен, допустимо най-скоро, добави генералният секретар.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР