“Черният петък” е петъкът след Деня на благодарността в Съединените

...
“Черният петък” е петъкът след Деня на благодарността в Съединените
Коментари Харесай

“Черен петък” – история и легенди за деня на голямото пазаруване

“Черният петък” е петъкът след Деня на благодарността в Съединените щати. Традиционно на този ден има големи понижения на всевъзможни артикули и сме привикнали да виждаме потресаващи фрагменти от огромни търговски вериги. Но каква е същинската история?

Вестникарска илюстрация за срутва на цената на златото Снимка: Getty Images

Черен петък за американската борса

Първият документиран случай, в който е употребен този израз за деня от седмицата е през 1869 година Тогава на 24 септември двама безскрупулни финансисти – Джей Гулд и Джим Фиск, изкупуват голяма част от американското злато с вярата след това да го продадат назад на борсата и да осъществят голяма облага.

В този септемврийски петък обаче обществото схваща за схемата и цената на златото се срутва, което води до фалит за доста търговци.
Черният петък: Изпитание за водачите Очакват се тапи, водачите евентуално ще обикалят в търсене на място за паркиране
Митовете

Най-често повтаряната история за произхода на “Черния петък” като ден за преференциално извършване на покупки е фактът, че магазините работят “на загуба” до този ден. Празничното извършване на покупки постоянно изваждало търговците от обстановката, като на този ден осъществили големи облаги от понижени след Деня на благодарността артикули. Тази история обаче няма общо с истината.

Продажба на плебеи във Вирджиния Снимка: Getty Images

Друг постоянно повтарян мит, която се появи в последните години, е, че на “Черния петък” през XIX в. притежателите на плантации в американския юг можели да купуват чернокожи плебеи по-евтино. Не съществуват исторически данни за сходна търговия.
„ Чети етикета ”: „ Черен петък ” – управление за (зло)употреба Изгодните цени може да ни костват скъпо
Истинската история

Терминът “черен петък” е употребен през 1950 година от управляващите на град Филаделфия с цел да опишат хаосът, който настава ден след Деня на благодарността. Причината – всяка година в съботата след празника в града се провеждал огромен футболен мач сред тимовете на американската армията и военноморския флот. В петък градът се наводнявал от туристи и гости, пристигнали особено за спортното събитие.

“Черният петък” във Филаделфия бил призрачен сън за управляващите, които трябвало да се оправят с големите тълпи от хора, само че и с многото обири, които били осъществявани на този ден.

Снимка: Getty Images

Няколко години по-късно концепцията за “ден година храни”, за която прочетохте по-нагоре в материала, била застъпена от търговците във Филаделфия, които употребявали големите тълпи от хора, с цел да продават повече.

Всяка година не по-малко от 135,8 млн. американци пазарят по време на “Черния петък”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР