Черният петък е американска традиция още от 50-те години на

...
Черният петък е американска традиция още от 50-те години на
Коментари Харесай

Внимание! Капани, измами и трикове по време на Черния петък

Черният петък е американска традиция още от 50-те години на предишния век и самобитен празник на разпродажбите и евтиното извършване на покупки.

В Съединени американски щати обаче постоянно този ден трансформира огромните магазини в полесражение – тълпи от хора се блъскат, удрят, наскърбяват, единствено и единствено да вземат те първи пониженият на половина тв приемник, сешоар или каквото се сетите. Сигурно мнозина от вас са виждали и видеа с меко казано батални подиуми. От години, „ Черният петък ” се употребява от търговците и в други страни, в това число и у нас. За благополучие, в България не сме ставали очевидци на подиуми, наподобяващи Кеч фикс идея. С някои изключения преди време, само че те бяха в различен подтекст и свързани единствено с един съответен артикул за готвене. Кампании като Черния петък, които стартират още при започване на ноември, дават опция на хората да си купят дадена стока на много по-изгодна цена. Но, дали тази цена е в действителност преференциална, съобщи БНР.

Според Габриела Руменова от " Ние, потребителите " един от най-често залаганите  " клопки "   от търговците в сходни акции са  нереалните намаления  на цените. 

" Такова нереално понижение се получава когато търговецът  първо е вдигнал за малко цената, след което я е свалил до или към нормалните й равнища.  Това е нарушаване на Закона за отбрана на потребителите. В такива случаи може да се окаже, че стоката дълго време въобще не е била продавана. За да бъде действително понижението,  стоката би трябвало да е била продавана на предходната й цена най-малко 30 дни преди понижението ", сподели специалиста. Според Габриела Руменова обаче е мъчно потребителите да наблюдават дали цената се е задържала на едно равнище в тези 30 дни и това се употребява ловко от търговците.

Некоректно изчислените проценти  също попадат в категорията на клопките.

" Това са неточно изчислени проценти понижение, които са в ущърб на потребителя. Едно от условията при оповестяването на понижение е на етикета на стоката да написа нейната предходна цена. В тези случаи от време на време има  закръгляне на цената в интерес на търговеца ", разяснява още Габриела Руменова.

" Когато при по-шумна рекламна акция за понижение,  промоционалната стока е изчерпана  или търговецът не може да я обезпечи, това също е съществено нарушаване ", разясни специалиста. 

Според Габриела Руменова, в такива случаи търговците най-често се оправдават с разнообразни аргументи, заради които не могат да обезпечат нужното количество от стоката.

" Потребителят може да опита да посочи с търговеца възмножно ли е в някакъв идващ миг той да му достави тази стока при съответните условия, за които тя е била рекламирана. Ако това не се случи,  потребителите могат да потърсят правата си пред Комисията за отбрана на потребителите ", разясни Руменова. Възможно е в избрани случаи, клиентът да бъде обезщетен по някакъв метод.

Габриела Руменова предизвести потребителите  да бъдат деликатни при закупуването на артикули онлайн с цел да не станат жертва на кражба на персонални данни.

" В онлайн пространството като електронни магазини или като фейсбук страници се появяват платформи, които наподобяват наши добре познати марки. Тук хората могат да попаднат на  типичен вид машинация.  Отсреща  не стоят хора, които желаят да им продадат нещо, а по-скоро  желаят да се снабдят с техните персонални данни , номера на банкови карти или банкови сметки ", разясни Габриела Руменова и предизвести потребителите, които пазарят онлайн да бъдат деликатни от кое място и какво си купуват и какви данни дават.

Повечето хора, които пазарят онлайн, го вършат единствено от публични уеб сайтове. Това показа  анкета измежду варненци.  По-голямата част от интервюираните споделиха, че  не се вълнуват изключително от Черния петък , защото нямат доверие на търговците и оповестените от тях понижения. Има и такива, които си харесват дадена стока и чакат акцията с цел да я вземат на по-изгодна цена.

Според психолога Добринка Тотева-Горанова, търговците употребяват и още един трик като афишират пониженията на Черния петък тъкмо преди празниците. Това е интервалът, в който хората са по-склонни да изхарчат пари за дарове за своите близки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР