Черният чесън придобива все по-голяма популярност. Той всъщност е обикновен

...
Черният чесън придобива все по-голяма популярност. Той всъщност е обикновен
Коментари Харесай

Ползите за здравето от черния чесън

Черният чесън придобива все по-голяма известност. Той в действителност е елементарен чесън, подложен на ферментация като за задачата се излага на висока температура и мокрота за повече от 10 дни.

Благодарение на този развой острата миризма и усет изчезват, само че се резервират потребните свойства на чесъна. Черният чесън е сладко-кисел на усет и има желеобразна текстура. Той изобилства от антиоксидантни съединения, които обезпечават редица изгоди за здравето.

В него се съдържат и скъпи аминокиселини като треонин, глутаминова киселина, аспарагинова киселина, глицин, пролин, левцин, метионин и тирозин.

Ползи за здравето от черния чесън

1. Насърчава здравето на сърцето

Черният чесън има кардиопротективни свойства - може да помогне за възстановяване на сърдечните функционалности при пациенти с коронарна болест.

Освен това той спомага за възстановяване на кръвообращението при пациенти със сърдечни болести и предотвратява атеросклероза.

2. Насърчава имунитета

Според изследване, оповестено в ncbi.nlm.nih.gov, черният чесън подсигурява по-силен имунен отговор в съпоставяне със суровия чесън във връзка с неговите антиоксидантни и противоракови свойства. Накратко, той може да помогне за подсилване на имунната система, неутрализирайки свободните радикали и предотвратявайки риска от инфектиране и пролиферация на клетките. 

3. Помага при алергии

Проучване, оповестено в ncbi.nlm.nih.gov, демонстрира, че черният чесън може да помогне за угнетяване на освобождението на цитокини и да предотврати отключването на алергии. Това се дължи основно на наличието на фенол в него.
Ето за какво да си похапвате чесън по-често!
Ето 5 положителни аргументи по-често да консумирате чесън. 1. Чесънът съдържа съединения с мощни свойства През цялата човешка история съществена...
Прочети повече
4. Контролира диабета

Според друго изследване, оповестено в  ncbi.nlm.nih.gov, черният чесън е посочил по-силни антидиабетни и антиоксидантни резултати спрямо елементарния чесън. Учените стигат до извода, че той може да бъде потребен за попречване на диабет и неговите затруднения. 

5. Има противоракови свойства

Според учените към една трета от случаите на рак могат да бъдат предотвратени посредством смяна в диетата. Черният чесън има противоракови свойства и потреблението му може да окаже позитивни резултати против растежа на ракови кафези, основно заради съществуването на дейни съединения като аргинин и аминокиселини в него. 

6. Намалява равнищата на холестерола
Време е да научите истината – чесънът смъква ли кръвното
За страдание в днешно време доста хора страдат от високо кръвно налягане. Хипертонията е измежду неприятните последствия от актуалния начи...
Прочети повече
Консумацията на черен чесън може да помогне за понижаване на равнищата на неприятния холестерол в тялото и за попречване на свързани болести като затлъстяване, диабет и сърдечни болести. Той е отличен избора за хора с хронично затлъстяване и може да помогне за понижаване на показателя на телесна маса, само че в случай, че се заложи на дълготрайна консумация в подобаващи количества. 

7. Намалява риска от болести на пикочно-половата система 

Черният чесън обезврежда свободните радикали и намалява равнищата на албумин в урината като по този метод се намаляват възпалителните биомаркери. Като цяло черният чесън може да помогне при болести, свързани с пикочно-половата система, диабетна нефропатия, увреждане на бъбреците и нефротоксичност.

8. Полезен е за храносмилателната система

Черният чесън е превъзходен за здравето на стомашно-чревния тракт. Той поддържа действието на стомашните кафези и предотвратява риска от общи храносмилателни проблеми като метеоризъм или неприятно храносмилане.
Дъхът на чесън не е най-приятният, само че има средства, с които го отстраняваме за минути
За да разберете по какъв начин да премахнете неприятния мирис, първо би трябвало да разберете химичните процеси в тялото ни, които се случват при консумация н...
Прочети повече
9. Предпазва черния дроб

Лекарства, диети, отрови, замърсители и алкохол - всичко това може да докара до разнообразни типове чернодробни болести като чернодробна фиброза и неалкохолно чернодробно заболяване. Черният чесън има хепапротективни дейности. Той може да помогне за възобновяване на клетките, в случай че те към този момент са повредени заради възпалителни процеси.

10. Може да предотврати невродегенеративни болести

Възпалението, имунната дисфункция, апоптозата и оксидативният стрес усилват риска от невродегенеративни болести като заболяването на Алцхаймер или деменция. Черният чесън съдържа субстанции, които могат да оказват помощ за предотвратяване на мозъка от невродегенерация и понижаване на възпалението. Той също по този начин може да помогне за възстановяване на паметта, способността за учене и когнитивните функционалности. 

Кой не би трябвало да яде черен чесън?
Защо и по какъв начин чесънът е потребен за черния дроб
Черният дроб е жизненоважен орган, без който няма по какъв начин да съществувавме. Основната му функционалност е да пречиства кръвта от навлизащите в орг...
Прочети повече
Хората с кръвни болести или които одобряват медикаменти за разреждане на кръвта, би трябвало да се съветват с медицински специалист преди консумация на тази суперхрана.

Въпреки че черният чесън има антиалергични свойства, лимитирани изследвания споделят, че може да докара до избрани алергични признаци при някои хора. 

Подобно на суровия чесън, черният чесън би трябвало да се употребява в количество не повече от 3-4 скилидки дневно. Добавете го към ястията си или просто го консумирайте с чаша вода всяка заран. 

Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор и експерт по здравословно хранене!

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР