Черна гора получи отделен международен езиков код за диалекта на

...
Черна гора получи отделен международен езиков код за диалекта на
Коментари Харесай

Езикът в Черна гора беше признат за различен от сръбския


Черна гора получи обособен интернационален езиков код за диалекта на сърбохърватски, който се приказва в републиката, заяви на конференция шефът на националната библиотека в Подгорица Богич Ракочевич.

„ Това в действителност е добра вест за нас. Обединеният комитет за кодификация на езиците, който заседава в библиотеката на американския Конгрес, утвърди настояването на библиотеката черногорският език да получи собствен код. Нашият код ще бъде CNR, на британски ще се назовава montenegrian („ монтенигриън ”), а в оригинал – черногорски език ”, съобщи Ракочевич. Според него, приемането на личен код е „ извънредно значимо за системата за шифроване и каталогизация на книгите ”.

Експерти обаче считат, приемането на кода има по-скоро политически темперамент. През последните години управляващите в Черна гора работят интензивно върху идентичността: основаване на черногорска нация, език, писменост, в която изкуствено се прибавят спомагателни букви, и даже черногорска черква, мощно спонсорирана в контраст на черногорската митрополия от сръбската православна черква. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР