Чехите излязоха отново по улиците по повод 30 г. от

...
Чехите излязоха отново по улиците по повод 30 г. от
Коментари Харесай

Може ли студентското движение в Чехия да промени политиката

Чехите излязоха още веднъж по улиците във връзка 30 година от кадифената гражданска война, само че въпросът е дали могат да се надяват, че ще трансформират политиката? Чешкото протестно придвижване " Милион моменти " за народна власт мина огромен тест предходната събота. Кампанията му да смъкна от власт премиера популист Андрей Бабиш, почнала през февруари 2018 година, притегли четвърт милион души през юни в пражкия парк " Летна " - това бе най-мащабната проява след огромния митинг на същото място преди 30 година Организаторите обаче оповестиха отмора през лятото и приканиха стачкуващите да се съберат още веднъж на 16 ноември, ден преди годишнината от кадифената гражданска война.

Движението " Милион моменти " бе основано от студентите по теология от Карловия университет Микулаш Минар и Бенямин Рол и настояват, че повода е измяната на Бабиш и отстъплението от предизборната му акция да даде глас на народа против корумпирания хайлайф. След като завоюва изборите през октомври 2017 година, магнатът, за който се твърди, че е бил осведомител на комунистическите секрети служби, получи мандат от президента Милош Земан да сътвори държавно управление на малцинството, което да се употребява с поддръжката на комунистите хардлайнери и неофашистката партия  Свобода и директна народна власт. Изглеждаше, като че ли клика от някогашни комунисти и сегашни симпатизанти на съветския президент Владимир Путин са поели контрола върху страната. На 28-годишнината от кадифената гражданска война студенти използват уебсайт, с цел да призоват Бабиш да потвърди, че ще извърши обещанието си " да поддържа и развива демокрацията ". След като той ги подцени, на 25 февруари 2018 година, на 70-годишнината от вземането на властта в Чехословакия от комунистите, те започнаха онлайн петиция за оставката на Бабиш за да наберат 1 милион подписа (до момента са 432 000).

Рол споделя, че са били въодушевени от протестантската си религия, чешката традиция на студентски митинги и демонстрациите в прилежащи страни, да вземем за пример Словакия, където министър председателят Роберт Фицо бе свален от власт през май 2018 година след скандал за корупция и убийството на журналиста Ян Куцияк. " Ние сме в друго състояние ", споделя Рол. " Не сме в тоталитарен режим като през 1989 година, само че полезностите, методът на мислене въодушевяват. Не протестираме против системата, по-скоро се опитваме да попречим на Бабиш да я промени ".

Силата на студентите

 

Студентите постоянно са движеща мощ на чешките протестни придвижвания. На 17 ноември 1939 година 9  студентски водачи са убити от нацистите след демонстрации против окупацията на страната през Втората международна война. Студенти разпалиха и кадифената гражданска война с марш в Прага.

Двама студентски водачи от този марш стартират друго протестно придвижване през 1999 година " Благодаря, само че в този момент е време да си ходите " - против опозиционното съглашение сред тогавашния ляво насочен министър председател Земан и десния водач на опозицията Вацлав Клаус, което съгласно тях изкривява чешката народна власт. Лидерите на митинга считат, че нещо сходно се случва и през днешния ден. Те показват спора на ползи сред партията на Бабиш и агрохимическия му конгломерат и медийна империя, който се проверява от Европейската комисия. Опасяват се, че следствията на чешката полиция за злоупотреби с евросубсидии в конферентния център на Бабиш " Щъркелово гнездо " са в задънена улица, откакто министър председателят смени министъра на правораздаването. А обещанието на Земан да се възползва от правото на президента да помилва Бабиш, в случай че бъде наказан, е още едно доказателство съгласно тях, че върховенството на закона и демократичните механизми за надзор са под опасност.

Движението има нечуван триумф, то увлича всички генерации, както и гласоподаватели на десни, демократични и леви партии на големи демонстрации в Прага, както и на по-малобройни митинги в други градове на страната. Става все по-организирано и даже наема професионални чиновници с даренията от 400 000 евро, които е набрало за година.

" Милион моменти " се нагърбва със задачата да следи и управлява работата на държавното управление. Вече съумя да означи дребни победи с блокирането на скандални назначения в регулаторни органи. Може да се допусне, че в случай че не бе натискът на митингите, държавното управление до момента можеше да е уволнило основния прокурор, който би трябвало да реши дали Бабиш да иде на съд или шефът на чешката социална тв, за който Бабиш счита, че е надъхан против него. " Протестите предотвратиха неприятни неща ", споделя Рол. И въпреки всичко не е ясно накъде ще поеме в този момент придвижването и най-много дали ще успее да си възвърне силата, на която се радваше преди лятото.

Някои поддръжници на митингите подлагат на критика управлението за лятната почивка на митингите и главно поради неналичието на демонстрации по повод решението на прокуратурата да приключи инспекцията на " Щъркелово гнездо " през септември. " Като има гражданска война, не може да идеш в Хърватия на отмора ", споделя Давид Ондарчка, началник на чешкия филиал на " Трансперънси интернешънъл " и оратор на някои от митингите. Рол пък упорства, че е щяло да е трудно да се поддържа темпото на митингите през лятото и би било лицемерно да се води акция против решението на прокуратурата, в случай че се изисква от Бабиш да съблюдава върховенството на закона. Въпреки това признава, че с решението за " Щъркелово гнездо " митингите са изгубили " най-лесно разбираемия си мотив ".
Днес партията на Бабиш АНО още веднъж е на върха на социологическите анкети, съдружните му сътрудници социалдемократите са склонни да следват курса, а стопанската система остава мощна. Бабиш непрекъснато отхвърля да се срещне обществено с протестиращите, както упорстват те, и ги е отписал като поддръжници на опозицията, които са от тима на губещите. Бабиш и Земан се показват като столични либерали, които подценяват гласовете на по-бедните и по-ниско образовани гласоподаватели от провинцията (склонни да гласоподават за тях.) От друга страна, придвижването се бори за поддръжниците си, въпреки че съумя да разшири районната си мрежа, и това се вижда от рейсовете и плакатите на стачкуващите в Прага. То обаче позволи неточност, като разреши на опозиционни политици да приказват на митингите му, и в този момент доста внимава и се пробва да държи отдалеченост.

" При демокрацията е по-лесно за определеното държавно управление да свие плещи ", споделя Стив Крошоу, публицист, отразявал кадифената гражданска война и създател на две книги за протестни придвижвания. В обстановка, която най-малко видимо е демократична, без значение от минусите си, постоянно е мъчно да се откри искра. " Колкото по-дълго не престават митингите, хората стартират да губят сила ", прибавя той. Политическият коментатор от новинарския уебсайт Novinky Иржи Пехе е склонен с него: " Ако няма някакъв катализатор, е мъчно да се набере още веднъж мощ ".

 

Здраво гражданско общество

 

Потенциален подтик би било решение на основния прокурор да упрекна Бабиш за " Щъркелово гнездо " (или пък опит от страна на Бабиш да го уволни, както и вероятно бъдещо опрощение от страна на Земан). Другият вид е публично известие от Европейска комисия, че Бабиш е в спор на ползи. И двата случая биха били опция за възобновление на придвижването, въпреки че съгласно анализатори към момента е мъчно да се планува по какъв начин митингите ще преминат на друго равнище и ще заплашат Бабиш. Очаква се той да продължи да твърди, че всичко това е част от недемократичен скрит план против него, а поддръжниците му към момента имат вяра на това. Макар че неотдавнашно изследване на YouGov откри, че 47 на 100 от чехите се опасяват, че демокрацията е в заплаха и това е най-ниският индикатор измежду страните, в които бе извършено проучването. " Липсва политическа партия, която да употребява силата на демонстрациите и да провокира Бабиш и хватката му върху властта ", считат анализатори.

" Милион моменти " заявява, че няма да основава политическа партия за разлика от придвижването " Моментум " в Унгария, само че придвижването няма и близка партия, както да вземем за пример Прогресивна Словакия съставлява протестното придвижване " За почтена Словакия ". " Опозиционните водачи не използваха политическата сила на демонстрациите ", споделя Ондрачка. " Има голяма сила, която ще се види в новите демонстрации. Има терен за нова политическа мощ ".

В Прага интензивно се приказва за подготовка за основаване на нова опозиционна партия, само че към момента въобще не е ясно дали има място за нова партия в един фрагментиран парламент, в който към този момент има 7 опозиционни партии. Много по-обещаващо би било " Милион моменти " да работи тясно с някои от партиите, както и с самостоятелни претенденти. Според Рол придвижването обмисля по какъв начин да работи с опозиционните партии, като обаче резервира независимостта си.

  " Важно е да си сътрудничим с политиците, не може без тях ", разяснява той, само че партиите би трябвало " да трансформират мисленето си " и " да се отворят за нови хора ". Темата може да стане доста настояща напълно скоро, в случай че здравето на Земан се утежни и се наложат президентски избори следващата година. Едно такова съревнование би се трансформирало в нажежена борба сред демократични и нелиберални претенденти, а и Бабиш може да се кандидатира, въпреки да рискува останалата част от политическия набор да се сплоти против него.

На въпрос дали " Милион моменти " би подкрепило претендент, Рол споделя: " Това е доста мъчно решение - в случай че, по какъв начин и кого. В този миг губим нещо - част от поддръжниците си, част от доверието ".

Може би обаче " Милион моменти " не трябва да бъде съдено само по критерия дали ще успее да смъкна от власт Бабиш скоро, а по-скоро по по-дълбоките и дълготрайни цели за насърчаване на гражданска интензивност в отбрана на демокрацията. " Трябва да работим дълготрайно и да сме дейни по места, освен да вършим огромни събития ", счита Рол. " Искаме да помогнем за основаването на крепко и интензивно гражданско общество, което е доста значимо за демокрацията ". И прибавя: " Едно огромно събитие не трансформира политиката. Далеч по-важна е атмосферата в обществото. Много хора се отдръпнаха, липсват им религия и вяра. Хората през днешния ден обаче се опасяват по-малко ". Въпреки неагресивния и неполяризиращ жанр на демонстрации придвижването към този момент извежда стотици хиляди жители по улиците. То припомня на хората за кадифената гражданска война и какъв брой е значимо за всеки да пази демократичните постижения, считат анализаторите.

Ако повече хора намират своя миг за народна власт, в случай че вършат нещо в града си, някакви дребни стъпки, това ще докара до смяна в обществото, в метода на мислене на обществото, ще повлияе и политиците ще се наложи да работят също, споделя Рол. При това състояние същинската смяна за " Милион моменти " няма да се мери с това дали може да изведе стотици хиляди в парка " Летна " в леден ноемврийски следобяд, а дали може да реализира надалеч по-трудната задача да построи нещо трайно, което да укрепи чешкото гражданско общество.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР