Че има проблеми с някои от чуждестранните инвеститори у нас,

...
Че има проблеми с някои от чуждестранните инвеститори у нас,
Коментари Харесай

Държавата поощрява инвестициите в производство

Че има проблеми с някои от задграничните вложители у нас, има. То не може да се скрие. И те ги споделят при всяка среща с министри и публицисти. Но това не пречи тези компании да намират съображение да развиват своите планове в България, в това число и да уголемяват индустриалните мощности у нас през четвъртото тримесечие.

Вече се построява локалният път, който обезпечава транспортната връзка сред заводите на стъкларския холдинг

"Тракия Глас България " ЕАД

с републиканския път II - 49 Търговище - Разград. Областният шеф Митко Стайков е ревизирал обекта и се е срещнал с представител на компанията строител "Пътинженерингстрой - Т " ЕАД - Търговище, оповестиха от регионалният пресцентър. Локалният път от връзката с Разград до заводите на компанията е с обща дължина от 4.38 километра. За финансиране на ремонтните действия Община Търговище получи целеви трансфер от държавния бюджет в размер на 2 000 000 лв.. Очаква се цялостното възобновяване на пътя да завърши до края на тази година.

През юли министърът на стопанската система Емил Караниколов откри в Търговище новопостроената пещ на завода за плоско стъкло в града. Съоръжението е едно от трите най-големи в света, а инвестицията е на обща стойност 42 млн.евро.
През август пък министър председателят Бойко Борисов удостовери уговорката на страната да помогне на общината да се реновира пътната инфраструктура до завода на "Тракия Глас България ". За индустриалните мощ на един от най-големите вложители освен в Търговище, само че и в България, извеждащият път от предприятието е извънредно значим, защото по него всекидневно минават тировете, изнасящи стока.

Общо три са производствата на вложителя, които действат в Търговище - за плоско стъкло, за домакинско стъкло и за автомобилни стъкла. Около 2500 души за заети в главното произвеждане, а дружно със съпътстващите производства и предприятия, работните места, основани от вложителя, са близо 5000.

"Тракия глас България " ЕАД е учредено през 2003 година, а главната му активност е произвеждане на стъкло и стъклени произведения. Дружеството е част от турския холдинг "Шишеджам ".

Държавата ще помогне и на още една компания от този район -

"Амилум България " ЕАД - Разград.

През предходната година американската компания разгласи инвестиция за 240 млн. лева в нови мощности, която ще усили двойно производството на главните й артикули. Тя е водач в Югоизточна Европа при производството на подсладители от царевица.

В тази връзка държавното управление утвърди финансирането на обществена държавна инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията през ноември. Министерството на стопанската система ще даде средства от бюджета си за построяването на детайли на пътната инфраструктура, обществена държавна благосъстоятелност - главен ремонт на пътя Разград-Кубрат до жп гарата в Разград и Разград-Дянково. Общата дължина на правата е 4.607 км, само че в известието от държавното управление не се показва утвърдената сума. Парите ще бъдат преведени на Агенция "Пътна инфраструктура ", която ще извърши главният ремонт.

Пътят се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания капиталов план за уголемение на производството на съществени артикули в "Амилум България " ЕАД.

Новоизградената инфраструктура ще бъде благосъстоятелност на Агенция "Пътна инфраструктура " и ще се употребява от всички преминаващи - включително и от предприятията в региона, техните чиновници, снабдители и клиенти. Целта е възобновяване и възстановяване на транспортно-експлоатационните качества, на настилката с оглед обезпечаване условия за сигурност на придвижването и положително отводняване на пътя.

През седмицата министър председателят Бойко Борисов участва на формалното разкриване на осъвременения цех за санитарна арматура

"Идеал Стандарт - Видима "

в Севлиево. "Поне 10 завода в Габрово и Севлиево взеха решение да създадат нови вложения, когато им дадох обещание автомагистрала "Хемус " следващата година да стигне до Плевен и Ловеч ", похвали се той.

През последните три години компанията "Идеал Стандарт - Видима " е вложила в рационализация над 62 млн. лева, а от началото на активността й (1992 г.) - над 300 млн. лв.. Това пък я направи най-голямата фабрика за фитинги в Европа.

Реновацията на завода е осъществена за 18 месеца. А съгласно бизнес проекта обновяването ще докара до увеличение на продуктивността и потенциала на 6.5 млн. броя артикули, отбелязва диpeĸтopът нa ĸoмпaниятa мaйĸa Іdеаl Ѕtаndаrd Topcтeн Tюpлинг. В предприятието работят 3200 души, а новаторските й артикули се изнасят в над 100 страни. Самo oĸoлo 10% oт пpoизвoдcтвoтo в Ceвлиeвo остава за бългapcĸия пaзap. Прилаганата тexнoлoгия ще пoзвoли на компанията дa ce cпpaви c yвeличeнoтo тъpceнe и дa се пoдoбpи цeнoвaтa eфeĸтивнocт.

Сянка върху положителните вести за "Идеал Стандарт - Видима " ненапълно хвърля свиването на стопанската система Англия поради неяснотите към Брексит. Обединеното кралство е един от вoдeщите пaзapи за компанията нa Cтapия ĸoнтинeнт.

КАРЕ

Институционално партньорство на частния бранш ще оказва Министерството на стопанската система в областта на привличането на вложения и основаването на индустриални зони, което ще стане чрез Закона за индустриалните зони, който следва да влезе в действие скоро. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на Втората интернационална конференция за индустриални парцели през октомври.

Успешните покупко-продажби с тези активи са позиционирани на местоположения, където има достъп до съответната инфраструктура, по тази причина министерството изготвя напълно нова тактика за зоните, с която да се увеличи инвеститорския интерес и да се улесни бизнеса като цяло.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР