Че Ердоган е майстор на блъфирането и често обръща палачинката,

...
Че Ердоган е майстор на блъфирането и често обръща палачинката,
Коментари Харесай

Политическите пируети на Ердоган

Че Ердоган е занаятчия на блъфирането и постоянно " обръща палачинката ", с цел да балансира сред геополитическите играчи, е от дълго време известно. Все отново е отпред на властта в Турция към този момент 18 години! Понякога му се получава, различен път се " връща с празни ръце ", както писа " Вашингтон пост " по отношение на визитата му в Брюксел след последната среща с Путин /13-та по ред/ в Москва. В съветската столица бе заставен да преглътне нова демаркационна линия в северната сирийска провиния Идлиб, където териториите, завзети при военна интервенция на сирийската войска на Асад, (подкрепена от съветски самолети и ирански милиции по суша), останаха под контрола на Дамаск. Но най-малко резервира наличие в региона на Идлиб и даже турски военни сили ще управляват дружно с руснаци основна автомагистрала като М4. С подписаното помирение Анкара се задължава още веднъж, освен да управлява взаимно автомагистралата, само че и да се оправи на терен с настоящите в региона терористични организации. Да ги обезоръжи и изтласка. Друг въпрос е къде и какво бъдеще им се планува от другите играчи в Сирия. Турция по този начин се " оправя " с поети задължения по съглашението от Москва, че джихадистите провеждат жив щит от цивилни лица, посредством закани и възнаграждение, замеряния с камъни към контролиращите бойци, подвигат във въздуха мост по М4, където минава съветски ескорт с бронирани машини " Тигър " и турски ескорт с " Тайфун ". Дори разполагат палатки с цивилни жители по пътя. Според турските медии това са дейности на най-голямата и мощна в Идлиб терористична организация " Хайет Тахрир ел-Шам ", свързвана с " Ал Кайда " и известна като някогашна " Ан Нусра ". До края на 2019 г тази формация контролираше близо 90% от Идлиб, само че бе изтласкана от взаимните интервенции на Дамаск и съдружниците му в района.

Ходовете с Русия

Тези дни обстановката се нагнети и от обстоятелството, че терористи към М4 са умъртвили 2 турски бойци и за първи път Анкара бе принудена да заяви, че това е дело не на законната сирийска войска, а на настоящи групировки. Тези джихадисти би трябвало да бъдат разоръжени от Турция. И тъкмо това е проблем - не се получава.

Москва от своя страна не икономисва информации, че Турция не съумява да извърши поети отговорности и оповестява, че единственият съветски боен сътрудник, който предава от терена на Идлиб, е заплашван с ликвидиране и е оповестена премия от джихадистите за главата му в размер на 150 000 дол. Доста по-малко, в сравнение с се обещаваше от Съединени американски щати за главите на водачите на " Ал Кайда ", само че задоволително, с цел да се основава възприятие на боязън. В такава обстановка държавният секретар Помпео упреква Русия за убийството на " десетки турски бойци в Идлиб от съветски сили " и дава обещание, за следващ път в последно време, поддръжка за " нашия стратегически съдружник Турция ". Да, но в Анкара все по-често се чуват гласове, че " Анкара гледа позитивно на сделка с Дамаск ", тъй като " това е пътят за привършване на спора в Сирия и опазване на водеща роля на Турция при възобновяване на страната на Асад ". Редица турски наблюдаващи признават, че " след Москва има смяна в отношението към Сирия ". За образец се сочи, че " преди все се споделяше режима, а в този момент това се омекоти, без значение че незабавно Турция не може да се откаже от някои привички ". Дали има в действителност позитивна смяна или е следващ опит за блъфиране?

Така, както на връщане от Брюксел Ердоган направи изказване по отношение на находищата на нефт в Сирия " където Съединени американски щати са настанили ПКК и YPG ", организации на турските и сирийски кюрди. Още в Москва турският президент бил предложил на " уважаемия Путин находищата в Камъшль да се употребяват за възобновяване на Сирия " т. e. да се лишават от ПКК и YPG. Камъшль и Дел ин-Зор са петролни терени в Сирия, към които са настанени американски сили, само че съгласно Ердоган " ние ще се заемем с предприемаческа активност, а Русия с финансова помощ, с цел да надигнем на крайници Сирия ". Бил получил отговор " може да стане ".

След дни Ердоган реши да подсети на Москва, че " не приема изрично анексията на Крим от Русия " и " ще се бори за опазване исконните права на кримските татари ". Няма подозрение, че от една страна, Ердоган се стреми да има своята сфера на въздействие и наличие в Сирия като не оспорва въздействието и ролята на Москва, а от друга да употребява тази обстановка, с цел да изнесе вътрешното напрежение в страната си на открито. Още повече, че ще има надзор върху решаването на тъй наречените кюрдски въпрос на територията на Сирия, което е в директна връзка със обстановката в самата Турция с нейните близо 20 млн кюрди, които се водят турски жители.

В същото време Ердоган реши, че може да ангажира и Европейски Съюз с Идлиб. Разбира се, не с директна военна интервенция, а като упражни напън върху Русия по познатия метод със глобите, с цел да отстъпи в преговорния развой в интерес на Анкара. Скритата цел бе да притегли Брюксел в проектите за финансиране на проекта му за създаване на селища в зони за сигурност по турско-сирийската граница, в които да бъдат върнати бежанците. Разбира се, че те ще бъдат под турско въздействие и ръководство посредством подкрепяни подмолно марионетни организации и " лица за въздействие ". Защо не и с директно наличие, в случай че не вечно, най-малко за неопределен срок. Затова бе и така нататък изнудване на Европа посредством отварянето на турската граница и изпращането на мигранти към Гърция, старият-нов съперник, който хем е член на Европейски Съюз, хем и съдружник в НАТО. " Вашингтон пост " писа, че " в задънената улица, в която се оказа, Ердоган получи противоположен резултат, тъй като в Брюксел не се получи общо решение по въпроса ", което е отзвук на водена от Ердоган " политика на конфигуриране на Москва против Запада и назад ".

" Опасна игра ", споделят зад Океана, само че предизвестяват в собствен си жанр, че " Путин не е благонадежден сътрудник ". Защото в Анкара някои смятат, че излаз има единствено посредством съгласувана с Русия политика във връзка с Сирия.

И освен. От Либия също се връщат ковчези с турски бойци, които са били премахнати при интервенции на армията на ген. Халифа Хафтар, подкрепян и от Москва в борбите му сливане на Либия под личен надзор и за завземане на столицата Триполи (подкрепяна от Анкара). Ако ген. Хафтар завоюва, Русия може да има своя военна база и в Либия, както и достъп до петрола на страната. Турция от своя страна ще загуби опция за основна роля при създаване на газовите залежи в Източното Средиземноморие към Кипър и Крит, което е един от разногласията с Гърция и Европейски Съюз като цяло.

Надлъгването с Брюксел

Именно въпросът с новия поток мигранти към Гърция и Европа, който Анкара умишлено насочи към тази си граница и почналата инфовойна с Атина, бе в основата на извършената телеконференция сред Ердоган, немската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и английския министър председател Борис Джонсън. След като в Брюксел водачите на Европейски Съюз не дадоха приемлив за Ердоган отговор на настояванията му по отношение на съглашението за бежанците от 2016 и изплащането на обещаните 6 млрд евро, претенциите му към митническия режим, отпадането на визите за турските жители и преговорния развой с Брюксел за участие в Съюза, той реши да води директни договаряния с водещите водачи на Европа. Кризата с корона-вируса е наложило осъществяване на телеконференция, която е извършена в резиденция " Вехдетин " в Истанбул и е протекла в границите на 1.15 часа. Медии пишат, че " съществува съмнение сред Турция и Европейски Съюз ", което се засилило след изпращането на мигранти към Гърция. В ничията земя към момента има към 10 000 мигранти от Афганистан, Пакистан, Ирак и даже Африка. Сирийците по-скоро се броят на пръсти. Анкара упорства " Европейски Съюз да поеме част от тежестта " и твърди, че Брюксел не извършва отговорностите си по съглашението за бежанците. Най-вече за финансовото им застраховане и визите. Това е глътката въздух, от която се нуждае Ердоган за пред турското общество, което търси път към Европа, страда от икономическа рецесия и не схваща борбите в Сирия и Либия. Европейските пари съгласно Ердоган отивали най-вече към " НПО-та, следени от Сорос, а Анкара е похарчила $40 млрд за прехрана на бежанците ". Кратките информации за тази среща подчертават, че " има доближаване по въпроса за филантропичната помощ за бежанците от Идлиб ", само че при изискването " Анкара да спре изселването на хора, а Европейски Съюз да усъвършенства ограниченията за споразумяване на бежанците ". Каквото и да значи това. Сигурно е единствено, че е имало напън Ердоган да спре да изпраща мигранти, а не бежанци от Сирия, които не трябвало да " излизат отвън оборудванията ". До съглашение има още време, целите са други.

Откъде ли Анкара ще откри пари против ковид?

Точно тези цели, по подигравка на ориста, са в интерес на Ердоган. Нахлуването на корона-вирусът и в Турция дава опция Ердоган да разгласи ограничения и да показва такава угриженост за турските жители, която обезпечава непоклатимост на ръководството и пренасочва недоволството от нежеланото състояние на турската стопанска система. Президентът регистрира навлизането на света в нова ера, похвали се с готовност на всички благоприятни условия на страната в битката с пандемията, разгласи ограничения за " опазване живота и бъдещето на нашите хора ", порица Запада, че не се грижи за жителите си, тъй като е предал държавните служби на частния бранш и по този начин е лишил страните си от опция за " оказване на базови обществени услуги ". В обстановка на следващ спад на турската лира до 6.5 за $ и 7.08 за евро, регистрираната за 2019 г безработица от 13.7% и в земеделието над 16%, Ердоган споделя, че турската борса е изгубила " единствено 17% " поради вируса, до момента в който по света тържищата са със загуби над 20%. " Капъль чарши " няма да се затваря, а единствено ще се дезинфекцира, само че ще се затворят над 149 000 заведения, питейни заведения, игрища и даже няма да има петъчни общи молебствия в джамиите. Като начало първо в Истанбул и Анкара, а след това в цяла Турция ще се раздават маски и одеколон на всички над 65 години, само че за самотните хора по-добре е да се погрижат близки и съседи. Ще се усилят лекарите в старческите домове, ще се поддържат турските авиолинии и бранш туризъм, ще се усили с 1 год периода за погасяване на взети заеми и най-много ще се одобри пакет от стопански ограничения, наименуван " Щит за икономическо бъдеще ", в който ще има 100 млрд лири за решение на вирусната рецесия. Другото са ограничения за понижаване на налози, периоди за заплащания, увеличение на гаранционния фонд за кредитиране, промени в жилищното кредитиране, което облекчава по-бедните турци, установяване размера на най-ниската пенсия, която става 1500 лири т.е. 500 лева и така нататък

Нормално е опозицията да реагира и най-впечатляващо е изявление на самостоятелния народен представител Ерхан Уста от Самсун, който съобщи, че през 2019 г Турция е приключила с " невъобразим бюджетен недостиг " и " няма по какъв начин да се намерят 100 млрд лири ", с цел да се реализира декларираната поддръжка за жителите. Редица икономисти задават въпрос " от къде ще пристигна източникът за този пакет ", когато налозите се отсрочват, а разноските порастват. Подчертава се, че бюджетът така и така е в недостиг и се пита " дали " Иш банкасъ " ще финансира този пакет от 100 млрд за корона вируса? " Има се поради, че в тази банка се съхраняват 28.9% от акциите на Ататюрк, които се съставляват от опозиционната Народно-републиканска партия, известна като кемалистка. Твърди се, че в този момент комисия, ръководена от ръководещата Партия на справедливостта и развиването, приготвя план, с който тези акции да бъдат трансферирани за ръководство от министерство на финансите. Само 5%, както е по волята на Ататюрк, ще се заделят за турското езиково и турското историческо сдружение. Въпросът е " тези пари за корона-вируса ли ще отидат ". Да, корона вирусът и в Турция е съществена тематика и целият живот през днешния ден се върти към този международен проблем.

Развъдник на тероризма

Едва в бъдеще ще остане за изясняване какво ще стане в Идлиб и коя в действителност е " нашата формация там, ", която Анкара би трябвало да продължи да поддържа. Защото едно е да се каже, че " Хайет Тахрир ел-Шам " има 15 000 бойци, че в структурите й работят още хиляди цивилни чиновници, да се акцентира, че групировката е основана през 2011 г и се ръководи от Ебу Мухамед Колани, изпратен от Ирак и в директна връзка с " Ал Кайда ", друго е да се прокламира на всеослушание, че тази формация е изрично срещу процеса Астана и единствено на думи е скъсала с " Ал Кайда ". Мина под названието " Ел Нусра ", а под крилото на " Ислямска страна " сплоти и други по-малки терористични групировки в страната на Асад. Целта е да се разгласи власт на шериата в Сирия и да се отхвърли светското начало. През 2017 година тази терористична формация нанесе в Идлиб проваляне върху друга формация " Ахрар ес Шам ", бързо се разшири като одобри в структурите си къде непринудено, къде принудително други терористи и зае основната роля в Идлиб. Там работят и " Тюркистан ислям партиси ", формирана от джихадисти от уйгурските региони в Китай, " Хурас ет- Дин ", непосредствено ръководена от Ал Кайда, " Еджнат ел-Кавказ ", " Кетаиб ел-Фетх ", " Енсарудин Джепхеси ", " Джемаати Енсарудин " и др, всички с връзки с Ал Кайда, наброяващи към 6-7 хил души. Следват организации като " Фронт за национално избавление " и " Свободна сирийска войска ". Според турски медии огромна част от тези организации получават средства от страните от Залива и от намиращата се под контрола на Централно разузнавателно управление на САЩ конструкция за съгласуваност на военните интервенции. Групировките постоянно се сплотяват и даже бе оповестено, че е основано краткотрайно преходно сирийско държавно управление отпред с Абдурахман Мустафа. В тези структури има още няколко организации като " Бригадите на Султан Мурат ", " Бригадите на Хамза " и други Те са с активност в Идлиб и се твърди, че са към 60 000. Според Анадолската организация умерената съпротива в Сирия наброява 70 000, само че множеството наблюдаващи са уверени че тези числа са надути, с цел да се акцентира, че умерената съпротива е повече от джихадистите.

А тези джихадисти би трябвало да бъдат разоръжени от Турция. И тъкмо това е проблем, тъй като не се получава. Дали Москва ще съумее да притегли сирийските кюрди към договаряния с Дамаск, дали Ердоган ще склони в действителност да " обърне палачинката " и по отношение на законното държавно управление на президента Асад, дали терористите ще се слеят с умерената съпротива и ще имат роля в следвоенна Сирия, дали страните от Залива ще се включат във възобновяване на тази страна, откакто участваха във взривяването й са все въпроси, които ще се задействат след справяне с пандемичната рецесия. В Сирия се оказва, че няма болни от корона-вирус. Поне по този начин настояват някои в Анкара.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР