Частните пенсионни дружества отчитат увеличаване с 1,5% на парите за

...
Частните пенсионни дружества отчитат увеличаване с 1,5% на парите за
Коментари Харесай

Частните пенсионни дружества отчитат ръст на парите за втора пенсия

Частните пенсионни сдружения регистрират увеличение с 1,5% на парите за втора пенсия за третото тримесечие. Сривът от началото на годината поради Covid-кризата се чака да бъде преодолян изцяло при сегашните пазарни условия още до декември.

Само за последното тримесечие вноските, ориентирани към тези фондове, са над 500 млн. лв., партидите на хората са над 3,835 млн. лв., само че за към 1 милион партиди няма приходи от години. Това евентуално са хора емигрирали от страната.

От Универсалните пенсионни фондове изрично не поучават дамите, които след година ще стартират да получават втора пенсия, да трансферират парите си в Национален осигурителен институт. Според плановете това са 17 хиляди дами, родени през 1960 година. Прехвърлянето на парите от фондовете към Национален осигурителен институт ще е най-неизгодно за дамите, които са се осигурявали на минималната заплата.

"Тези, които получат минимална пенсия, на процедура няма да изгубят нищо, тъй като минималната пенсия не може да бъде редуцирана в допълнение. Те ще получат минимална пенсия плюс средствата в партидата си, които ще могат да им бъдат изплатени еднократно или разсрочено, зависи от техния размер. Ако се откажат и се трансферират в Сребърния фонд, ще получат единствено минималната пенсия още веднъж, без добавката от Универсалния фонд ", разясни Владислав Русев, член на Управителния съвет на частните пенсионни сдружения.

Разчетите на фондовете сочат, че от първите 17 000 дами с втора пенсия следващата година половината биха получили по 60 лв. месечно от фонда си. "При минимална пенсия 300 лв. и по-високия предел 20%, това са 60 лв., почти половината. Другата половина, не значи това, че няма да получат пожизнена пенсия, не значи, че няма да получат средства. Те ще получат разсрочена пенсия за 5, за 10, за 8 години, зависи ", добави той.

Изчисленията сочат още, че първите дами с втора пенсия ще получат такава в размер малко под 10% от последната си заплата преди пенсионирането. "Подчертавам обаче, че единствено за тези, които за всички години обезпечаване в повсеместен фонд имат по 12 вноски всяка година ", посочи Даниела Петкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР