Частните инвестиции в България в групата от икономически сектори, имащи

...
Частните инвестиции в България в групата от икономически сектори, имащи
Коментари Харесай

Заместник-министър Лилия Иванова: Инвестициите в кръговата икономика се оценяват на 81 милиона евро и създават заетост на 59 хиляди души в страната


Частните вложения в България в групата от стопански браншове, имащи значение за кръговата стопанска система, се правят оценка на към 81 милиона евро, което е 0,18 % от Брутният вътрешен продукт и е над междинното ниво в Европейски Съюз от 0.12%. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова в речта си при откриването на Конференция на тематика „ Кръгова стопанска система и околна среда “, проведена от Клъстер Средногорие.

Заместник-министър Иванова добави, че заетите в тези браншове са над 59 хиляди, като регистрират повишаване от 1.72%, а основаната добавена стойност възлиза на към 521 милиона евро и също се повишава с 1.2%.

" Преходът към кръгова стопанска система съставлява опция да трансформираме нашата стопанска система - да я създадем по-устойчива, да допринесем за справяне с проблемите с климата и за съхраняването на естествените запаси, както и опция да създадем локални работни места и развием конкурентни преимущества за България “, акцентира икономическият заместник-министър.

По думите й политиката на Министерство на стопанската система е фокусирана върху нововъведенията за реализиране на резистентен напредък и повишение на конкурентоспособността. Икономическият заместник-министър уточни, че в границите на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ се финансират планове по предпочитани оси за „ Технологично развиване и нововъведения “ и „ Енергийна и ресурсна успеваемост “ на обща стойност над 500 млн. лв.. „ Тези планове са ориентирани към поддръжка за повишение на енергийната успеваемост в предприятията и за повишение ефикасното потребление на ресурсите, които директно способстват към развиването на кръговата стопанска система и околната среда “, посочи тя.

Заместник-министър Иванова посочи още, че посредством методите и технологиите на кръговата стопанска система ще се ограничи екологичното замърсяване, ще се понижат компликациите за набиране на първични материали, ще се подтикват иновационната интензивност и конкурентоспособността на предприятията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР