Частните болници ще настояват за отмяна и на новата здравна

...
Частните болници ще настояват за отмяна и на новата здравна
Коментари Харесай

Частните болници ще обжалват здравната карта

Частните лечебни заведения ще упорстват за анулация и на новата здравна карта, сподели ръководителят на сдружението им доктор Николай Болтаджиев.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Управителят на здравната каса желае да прекратят мандата му (обновена)

Проф. Камен Плочев упорства пред управителния съвет на здравната каса да извърши закона
30 май 2018
Правителството одобри здравна карта с 5400 болнични кревати по-малко

Документът влиза в действие от юни, на лекарите ще бъде препоръчан анекс към сегашните контракти
29 май 2018 Националното съдружие на частните лечебни заведения (НСЧБ) възнамерява да апелира Националната здравна карта незабавно, откакто бъде обнародвана в " Държавен вестник ". Това заяви ръководителят на сдружението доктор Николай Болтаджиев.
По тъжба точно на сдружението Върховният административен съд анулира здравната карта на Петър Москов и се наложи сегашният екип на здравното ведомство да създаде нова. Тя беше призната през седмицата от Министерския съвет и планува редуциране на настоящия брой кревати в лечебните заведения с 5400.

Д-р Болтаджиев напомни, че предходната карта е анулирана по процедурни аргументи и не се е стигнало до разглеждането й всъщност. " Бихме желали да потвърдим, че здравните карти нарушават правото на опазване на здравето на българските жители по Конституция, не са съобразени с европейските регламенти за свободно придвижване на хора и ще докара до тежки проблеми за жителите. Проблемът е, че и в тази ситуация няма да може да се стигне до разглеждане на вредността от картата, тъй като тя ще бъде анулирана още веднъж с претекстове за незаконност за нарушаване на процедурата ", сподели доктор Болтаджиев.

Според него първата причина новата карта да отпадне е това, че липсва разбор на въздействието й върху пациентите, лекарите и лечебните заведения, липсва и разбор дали документът е в синхрон с европейското законодателство няма и икономическа аргументация.

По време на публичните полемики по картата стана ясно, че Националното съдружие на общините и Българският лекарски съюз също са срещу документа, защото не е било взето мнението на регионалните комисии по картата, в които те вземат участие. Националната комисия по здравната карта, която се оглавява от министъра, е внесла собствен план за картата в държавното управление и какъв тъкмо е разновидността ще стане ясно след обнародването й.

Как се борави с картата

Веднага откакто държавното управление одобри документа, здравният министър Кирил Ананиев е отправил рекомендации към лекарския съюз и здравната каса по какъв начин да " четат " здравната карта. Обикновено, откакто бъде призната някаква смяна, която касае Националния рамков контракт с лекарите за цената и размерите медицински услуги, тя влиза в действие с анекс към контракта, в случай че лекарите са съгласни. В момента множеството лечебни заведения подписват контракти със здравната каса със задна дата от 1 април. Затова се очакваше здравната карта да влезе в действие от 1 април 2019 година Оказва се, обаче, че клиниките ще получат анекс към договорите си, съгласуван с картата.

Малко по-малко лимитиране

В писмото си министърът отбелязва, че изпълнителите на болнична здравна помощ, както и до момента преценяват приема на пациентите с потенциала на лечебното заведение, написан като брой и тип болнични кревати. Това е текст от рамковия контракт, с който се узаконяват лимитите.

Новият текст е, че клиниките не би трябвало да се лимитират по равнища на подготвеност. Това значи, че няма да съществува предел и на тази основа, както е планувано в картата.

В рекомендациите е записано още, че когато една болница извърши лимита си 100%, районната каса ще би трябвало да извърши неочакван надзор и също така, че в случай че касата няма да заплаща, в случай че се надвиши 100% използваемостта на леглата в една болница. Министерството е припомнило още, че в границите на второто съвещание на Националната комисия по приемането на Националната здравна карта подуправителят на НЗОК и представителите на БЛС са изразили цялостна поддръжка за този текст.

" С условията за кревати и подготвеност напълно щяха да объркат лечебните заведения. Това, обаче, не значи, че действието на картата не остава. А в този си тип тя е циничен финансов механизъм за в допълнение ограничение на пациентите. Касата заплаща на минал пациент, а с картата се лимитират леглата, за които заплаща и надлежно – приемът на пациентите ", споделя Болтаджиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР