Частничното затъмнение на Луната с продължителност от почти 3.5 часа,

...
Частничното затъмнение на Луната с продължителност от почти 3.5 часа,
Коментари Харесай

Лунното затъмнение на 19 ноември ще бъде най-дългото през последните пет века

Частничното затъмнение на Луната с дълготрайност от съвсем 3.5 часа, което ще се следи в петък - 19 ноември, ще стане най-дългото от XV век насам.

Затъмнението може да бъде забелязано от територията на Океания, Северна и Южна Америка, Източна Азия, Северна Европа и Индонезия.

Частничното затъмнение ще продължи 3 часа и 28 минути. Това ще е най-продължителното частнично затъмнение на Луната от XV век насам. То би  могло да се назова " съвсем цялостно " лунно затъмнение, защото съвсем цялата Луна ще влезе в сянката на Земята. По-голямата част от лунния диск ще придобие червеникав нюанс.

Затъмнение на Слънцето и на Луната се случват на всеки шест месеца. Слънцето, Земята и Луната в същото време се подреждат в една линия. Ако по средата се окаже Земята, то жителите на планетата следят лунно затъмнение.

Когато Луната влиза в сенчестия конус на Земята и придобива червеникав нюанс, то астрономическото събитие се назовава цялостно затъмнение. Ако Луната застане в сянката на нашата планета, само че не напълно, то става дума за отчасти затъмнение.

Луната в хода на своето придвижване по орбитата си ще премине през южната част на земната сянка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР