Частни фирми пререждат Кинтекс за стока от ВМЗ Сопот -

...
Частни фирми пререждат Кинтекс за стока от ВМЗ Сопот -
Коментари Харесай

Частни фирми пререждат Кинтекс за стока от ВМЗ Сопот - неустойка от 200 000 лв. на месец грози държавния търговец

Частни компании пререждат „ Кинтекс ” за стока от ВМЗ Сопот - наказателна клауза от 200 000 лева на месец грози държавния търговец. За това алармира някогашният началник на ”Кинтекс ” Александър Михайлов. Ето какво още разкрива той:
По 53 530 лева на седмица или над 212 00 лева на месец неустойки е застрашен да заплаща „ Кинтекс " поради неспособност да достави в период муниции поръчани преди повече от половин година. Това оповестява Александър Михайлов, който до скоро ръководеше държавния оръжеен търговец. По думите му това са следващи безобразия и вреди, породени от назначеното от Корнелия Нинова управление на ВМЗ, което приоритизира частни компании за сметка на държавния интерес.
„ Най-скандалното е, че подготвена продукция е изчезнала и няма отговор за какво е дадена и на коя частна компания вместо на държавния търговец ", разяснява Михайлов и сподели публично писмо от някогашен шеф на ВМЗ, в което се оповестява, че към 9 Февруари към този момент са създадени няколко хиляди броя от изделията по поръчката на „ Кинтекс ". След началото на войната обаче това количество мистериозно изчезва и към днешна дата осъществяването в период на външнотърговския контракт е в риск.
„ Отговорно за цялата обстановка е сестринското сдружение ВМЗ. Оказва се, че държавния цех през последните месеци вместо да оказва помощ на Кинтекс се грижи повече за ползите на избрани частни компании, разяснява още Александър Михайлов. Той споделя и по какъв начин се стига до тук. През м. януари тази година „ Кинтекс " разпорежда на ВМЗ поръчка за артилерийски муниции и заплаща съответния задатък. Преди да бъде уволнен от Нинова, шефът на предприятието инж. Гецов удостоверява предварителна доставка още през м. юли и оповестява, че част от количествата към този момент са създадени. От юни обаче, по предписание на Нинова, в завода е назначен незнайният за никой в сектора и без един ден опит в индустриално дружество – Иван Иванов ", споделя Михайлов. По думите му от този миг нещата се прекатурват и непрекъснато 1-2 частни компании изпреварват „ Кинтекс " и всички други клиенти на завода при приемането на продукция, макар че техните поръчки са направени месеци по-късно. Произведеното количество снаряди мистериозно изчезва.  „ Логично изниква въпросът за какво се случва всичко това? Отговорът е доста явен – тъй като сега има голямо търсене на пазара тъкмо за тези артилерийски изстрели, които се употребяват интензивно в боевете в Украйна.
Поръчките за тези артикули са толкоз доста, че единствено срокът за доставка има значение за клиента, тъй като по време на война, муниции се купуват „ непременно " в директния и метафоричен смисъл на този израз ", изяснява Александър Михайлов. Според него по този начин частни компании, които пререждат „ Кинтекс " в последните 2 месеца, генерират огромни облаги, а държавният търговец е на ръба да изпадне в просрочие, да заплаща неустойки и даже да се компрометира пред обичаен негов клиент.
Това е поредна скица в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността разкрита от Михайлов. Същевременно и ДАНС стартираха инспекция в сдруженията, които загатва той.

 

Източник: frognews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР