Част от антиправителствените демонстранти, които са обсадени от полицията в

...
Част от антиправителствените демонстранти, които са обсадени от полицията в
Коментари Харесай

Нов атрактивен опит за бягство на демонстранти от Политехническия университет в Хонконг беше спрян

Част от антиправителствените стачкуващи, които са обсадени от полицията в Политехническия университет в Хонконг, пробваха да избягат през тръбите на канализацията, осведоми БГНЕС, акцентирайки Euronews като източник на информацията.
Пожарникари блокирали една от отходните тръби и опитът се оказал несполучлив.
По-малко от 100 протестиращи остават в постройката на образователното заведение.
По-рано огромна група стачкуващи беше окупирала университета, само че полицията го обкръжи и стартира да ги арестува. От понеделник са арестувани най-малко 1000 души, като някои се предадоха, а други бяха хванати при опити да избягат, в това число спускайки се с въжета по фасадата и скачайки върху мотоциклети на помощници отвън кампуса.
Полицаите на няколко пъти влизаха в конфликти с протестиращите - както с намиращите се в Политехническия университет, по този начин и с проведени групи техни съидейници, които нападнаха полицейския кордон в тил, в опит да подмамят чиновниците надалеч от постройката и да оказват помощ на обградените да избягат.
Улиците към университета бяха спокойни в сряда.
Политехническият университет е един от петте в града, които протестиращите против управата на Хонконг и намесата в нейната работа на Пекин окупираха предходната седмица. Те ги използваха като бази, от които стартираха разнообразни акции за блокирането на съществени пътни артерии и други нарушавания на ритъма на живот в града.
Полицията сподели, че от понеделник 800 души спокойно са напуснали Политехническия университет. Властите ще проверяват арестуваните, най-малко 300 от които са малолетни.
Губернаторът на Хонконг Кари Лам прикани за кротичък завършек на обсадата на университета, която беше белязана от най-тежките конфликти, откогато започнаха митингите преди половин година.
Полицията разгласи, че няма проекти да щурмува кампуса, който сега е в плачевно положение, изпочупен от конфликтите и издраскан с графити.
Протестиращите в Хонконг са недоволни от намесата на континентален Китай в работите на града, който по закон се употребява с автономност от централната власт в Китай, съгласно договорката за връщането му в страната от Англия в края на 90-те години. Те настояват че насилието е резултат от ненужната приложимост на мощ от страна на полицията.
Протестите в Хонконг са най-голямото предизвикателство против властта на президента на Китай Си Дзинпин, който е определян като имащия най-голяма власт водач на Комунистическата партия от епохата на Мао Дзедун.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР