Часовникът е един аксесоар и бижу. Часовникът показва вашия статус

...
Часовникът е един аксесоар и бижу. Часовникът показва вашия статус
Коментари Харесай

Станимира Кацарова: Часовникът е заместител на бижуто

Часовникът е един аксесоар и украшение. Часовникът демонстрира вашия статус в обществото. Това съобщи в изявление за БГНЕС Станимира Кацарова, която от 10 година е часовникар, а от съвсем 2 година има и свое лично часовникарско ателие.

Кацарова се насочва напълно инцидентно към този поминък – отива на изявление за работа за продавач-консултант в часовникарски сервиз и след това се оказва, че работата на часовникарите доста ѝ харесва. Гледа, пита и разпитва за тънкостите в занаята и след известно време основният часовникар и управител на сервиза ѝ дава късмет да стартира образование. Едва преди две години придобива храброст да отвори и свое лично часовникарско ателие, в което предлага многообразие от мъжки, дамски, детски часовници, стенни часовници, а също и перлени бижута.

Според наблюденията на Кацарова напоследък хората се завръщат към обичайните ръчни часовници. „ Часовникът е един сурогат на бижуто “, сподели тя и описа, че преди епохи в Швейцария е неразрешено носенето на бижута, което кара бижутерите да измислят нов метод по какъв начин да си изкарват прехраната и по този метод измислят часовника. Часовникарите се стремят да привлекат основно мъжката публика, тъй като мъжете не носят бижута толкоз, колкото дамите, а с един прекрасен и безценен часовник мъжът демонстрира своя статус в обществото.

Кацарова означи, че часовникът постоянно е добра инвестиция и може да бъде непокътнат за идващите генерации.

На въпроса какъв часовник би предложила – с кожена каишка или железна верижка, тя отговори, че кожената каишка постоянно е по-елегантният вид, само че тя устоя от 6 до 12 месеца, в случай че часовникът се носи всеки ден. „ Най-добре като инвестиция е металната верижка, тя устоя малко по-дълго. Но пък с каишка часовникът е по-елегантен “, добави часовникарят.

Един от най-хубавите дарове е часовникът, безапелационна е Кацарова, като посочи, че часовниците могат да се подаряват по всевъзможен мотив и на близки, и на не чак толкоз близки хора.

Повечето хора имат вяра, че часовникът е на разлъка и считат, че в случай че човек получи подобен подарък би трябвало да го откупи с дребна монета. Часовникарят изясни, че в случай че получим часовник като подарък и сме суеверни, можем да го откупим с монета от 1 или 2 лева

Без значение дали е кварцов или машинален, часовникът изисква поддръжка. Профилактиката на механичния часовник включва демонтиране, разчистване, смазване на целия механизъм. „ Тази профилактика се прави сред третата и четвъртата година на този часовник, с цел да може да се резервира механиката. Във всеки часовник има масло. С течение на годините и на времето това масло старее, колелата стартират да се движат по-бавно, води по някой път и до дефектиране на части, по тази причина е хубаво да се прави профилактика “, уточни Кацарова.

Същото важи и за кварцовия часовник. „ Колкото и необичайно да звучи на някои клиенти, в него също има масло, което с течение на времето старее и би трябвало да се подмени. Там профилактиката е малко по-дълга “, сподели часовникарят и добави, че профилактиката при кварцовия часовник се прави след четвъртата или петата година.

В часовникарското си ателие на ул. „ Пиротска “ 47, Кацарова предлага и неповторими по рода си часовници на немския бранд S.T.A.M.P.S. Те са превъзходен аксесоар даже и за най-претенциозните клиенти, които обичат да опитват с цветовете.

Циферблатът прилича пощенска марка, а самите часовници са с грижа към околната среда. „ По-голямата част от пластмасата е от рециклирана океанска пластмаса. По тях има веган каишки, има каишки, които са направени от нишките на ананаса, има също по този начин и каишки, които са извлечени от целулозата на дърветата, даже при досег те малко наподобяват на хартия “, обърна внимание часовникарят и означи, че е единствен представител на марката в България.

Всеки циферблат има неповторим пъстър дизайн и може да се комбинира по желание на клиента – с каишка или с гривна, като всяка от частите се продава настрана. Кацарова показва и какъв брой бързо се сменя каишката и се заменя с гривна и часовникът става напълно друг и нов. А хората ги възприемат учудващо добре, като се има поради, че са от напълно скоро на българския пазар. „ Имам непрекъснати клиенти, които споделят, че просто остават като пристрастени към часовниците. Купувате един циферблат, след време идвате и купувате една каишка, по-късно гривна, и съгласно настроението ви – дали е тъмно, а желаеме вътре в душата да ви е слънчево, си сменяте часовника “, заключи часовникарят. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР