Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия

...
Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия
Коментари Харесай

Американци продадоха часовник на Хитлер за баснословна сума

Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия лидер Адолф Хитлер, бе продаден на търг в Съединени американски щати за 1,1 милиона $, съобщи Военновъздушни сили.

Часовникът Huber, продаден на неизвестен покупател, има гравюра на свастика и букви “AH”.

Преди договорката голям брой еврейски водачи осъдиха провеждането на търга от аукционна къща Alexander Historical Auctions в Мериленд. Оттам обаче отвърнаха, че задачата й с продажбата е да резервира историята. Къщата преди е продавала на търг нацистки сувенири.

Адолф Хитлер управлява нацистка Германия сред 1933 и 1945 година, и е виновен за убийството на най-малко 6 милиона души единствено, тъй като са били евреи.

Историята на часовника гласи, че той евентуално е бил даден като подарък за рождения ден на фюрера през 1933-та, – годината, в която той става канцлер на Германия. Когато 30 френски бойци щурмуват Бергхоф, планинското леговище на Хитлер през май 1945 година, взимат часовника със себе си.

Смята се, че от този момент насам той е бил препродаден и излъчен през няколко генерации.

В търга участваха и други продукти на нациста: рокля, която е принадлежала на брачната половинка му, Ева Браун, фотоси с подписи на нацистки чиновници и жълта платнена звезда на Давид, отпечатана с думата “Юда”, което на немски значи евреин. По време на Холокоста нацистите принуждават евреите да носят жълтите идентификатори като ленти или значки за да ги изолират и тормозят.

Отворено писмо, подписано от 34 еврейски водачи, обаче, разказва продажбата като отвратителна и приканва нацистките предмети да бъдат изтеглени от търга.

Аукционната къща даде декларация, в която оповестява, че не може да даде доказателство, че Хитлер фактически е носел часовника. Оценка от самостоятелен експерт заключава, че по всяка възможност принадлежи на него.

Първоначалните упования бяха цената на часовника да доближи 2-4 милиона $.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР