Часове след решението на Министерския съвет за Пирин около 200

...
Часове след решението на Министерския съвет за Пирин около 200
Коментари Харесай

Протестиращи в защита на Пирин блокираха Орлов мост

Часове след решението на Министерския съвет за Пирин към 200 жители излизоха на импровизиран митинг в центъра на София под надпис " Няма да дадем Пирин на мафията.

Недоволние от гласуваните промени в проекта за националния парк се събраха на паметника на патриарх Евтимий в 18.30 ч. и блокираха кръстовищитето с бул. " Васил Левски " за 40 минути. Протестиращите бяха главно младежи и скандираха " Оставка ", " Мафия ", " Искаме природа, не желаеме бетон!`

Около 19.30 ч. недоволните жители се насочиха към емблематичната за природозащитните митинги точка - " Орлов мост " и още веднъж блокираха основното кръстовище за половин час. Протестиращите завършиха митинга със поръчка, че ще излязат на улицат още веднъж на 4 януари, при започване на българското европредседателство.

С решението си за Пирин през днешния ден държавното управление подарява половината от парк " Пирин " на една офшорна компания и позволява строителство и сечи в три от шестте зони на парка, изясняват на страницата на събитието природозащитниците. Промяната в настоящия проект за ръководство на националния парк се приема, без да се оцени какво влияние ще има това върху природата и разбор за развиването на локалната стопанска система и положението на обекта от международното завещание на ЮНЕСКО.

В три от зоните на парка строителството става позволена активност, на обща повърхност 48% от парка. За зоната за туризъм " създаване и уголемение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура " е категорично записано. Досега това можеше да се прави на повърхност от 0,6% от парка.

" Това визира най-ценното благосъстояние на парка - столетните мурови и борови гори " предизвестяват от обединението " За да остане природа в България ".

Коалиция " За да остане природа в България " възнамерява на следващия ден да апелира на решението за смяна на проекта за ръководство на Национален парк " Пирин ", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и протестни дейности.

Позицията на природозащитните в шест точки:

- Не поддържат плана за изменение на проекта за ръководство на парк " Пирин ", направено от община Банско
- Всяко изменение на проект за ръководство предстои на процедура за преценка нуждата от екологична оценка и оценка за съгласуемост с " Натура 2000 "
- Не поддържат ново строителство на писти и спортни уреди в националните паркове. Това за нас е нарушаване на Закона за предпазените територии
- В националните паркове могат да се построяват единствено инфраструктура за посетителите след екологична оценка и оценка за съгласуемост и съответна съответна смяна на проекта за ръководство
- Решението на Министерския съвет от през днешния ден, 28 декември, ще бъде обжалвано в съда и ще настояваме пред Европейска комисия за две наказателни процедури
- Строителството единствено на втори кабинков въжен превоз, без нарастване на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово преференциално.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (42)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР