Часове след като президентът на Сърбия Александър Вучич откри газопровода

...
Часове след като президентът на Сърбия Александър Вучич откри газопровода
Коментари Харесай

Премиерът в Петрич: От днес - пълна диверсификация!

Часове откакто президентът на Сърбия Александър Вучич откри газопровода " Балкански поток " на територията на западната ни съседка, българският министър-председател Бойко Борисов посети компресорна станция в Петрич, снабдявана от през вчерашния ден с газ от Азербайджан. Премиерът беше придружаван от азерския дипломат в София Наргиз Гурбанова, от министрите на енергетиката и на финансите Теменужка Петкова и Кирил Ананиев, както и от изп. шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов.

За, по която в Сърбия идва съветски газ през Турция и България, Борисов съвсем не отвори дума. Проектът, против който Съединени американски щати показват намерено възмущение, беше упоменат единствено пътем при започване на следващата предавана онлайн изява на министър-председателя във " Facebook ".

" Искам да покажем с посланика на Азербайджан - след половин-един час имам и диалог с президента Алиев, какво сме създали - стартира Борисов. - Поколения политици желаеха това да се случи, само че не знаеха по какъв начин. Защото с цел да се случи, трябваше старите компресори да се сменят с нови, да се създадат реверсивните връзки. Близо 400 млн. лева коства тази инвестиция. За да бъдем геостратегическа страна. Държава, през която може да се транзитира всевъзможен газ, а от през вчерашния ден към този момент и азерски. Знаете, ние имаме за един милиард подписано съглашение. С президента Алиев се надявам да се договорим за още двеста, когато тръгне и гръцката връзка - мисля, че някъде незабавно след изборите, през лятото ще стане... Балкански поток работи, компресорите се подменят с американските най-хубави, реверсивни. И това е - от през днешния ден може да кажем, цялостна диверсификация! Всеки, който има на ниска цена газ по света, може да го докара и ние да го прекараме през нашите тръби. Всеки да си вземе директните такси. Ние сме платили към този момент $12 млн. за азерския газ, който минава. И отново споделям, доста хора има с доста хрумвания, това е хубаво. С доста предпочитание, с доста упоритости - такива пък цялостно. Но с благоприятни условия - такива, които да създадат това, до момента не е имало! "

В тона на премиера влезе и министър Петкова. " Това, което успяхме да създадем, до момента не е правено. Не е елементарно и изисква големи старания ", акцентира тя.

Същевременно шефът на " Булгаргаз " Павлов означи, че доставката на газ от Азербайджан " ще докара до допустимо намаляване на цената за януари ".

Финансовият министър Ананиев и Борисов пък се похвалиха, че страната ни е с най-ниския дълг в Европа след Естония.

" Министър Ананиев направи всичко допустимо да има баланс сред разноските и подпомагането на бизнеса, пазаруването на имунизациите, да продължим с повишението на приходите и парите за пенсионерите ", сподели министър председателят. А Ананиев добави: " Въпреки че бяхме упреквани за бюджета, приключваме годината с недостиг над 3 милиарда лв.. Това е 3% от брутния вътрешен артикул. "

В заключени Бойко Борисов съобщи: " Някой да излезе и да каже, че сме безотговорни, че това било разточителство - толкоз непросветеност на едно място не съм виждал! "
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР