Часове след като десетки известни общественици, учени, журналисти и потомци

...
Часове след като десетки известни общественици, учени, журналисти и потомци
Коментари Харесай

Национална петиция в подкрепа на БПЦ да бъде Църква-майка на Македонската архиепископия


Часове откакто десетки известни общественици, учени, публицисти и потомци на видни семейства от Македония приканиха Българската патриаршия да одобри протегнатата ръка на Македонската архиепископия и да се прояви като нейна Църква-майка в страната стартира Национална петиция за социална поддръжка към БПЦ да бъде Църква-майка на Македонската архиепископия.

Петицията е в поддръжка на писмото, което бе адресирано до Българския патриарх Неофит и до Светия Синод, а текстът му е отворен за поддръжка от всички искащи.

"Като хора, които от дълго време следим развиването на казуса с македонската църковна самостоятелност, сме наясно също по този начин, че Българската патриаршия има своите учредения изрично да подчертае историческата истина за произхода на обновената като Македонска православна черква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско завещание. Без подвига на нашите предшественици, в това число от Вардарска и Беломорска Македония, които реализираха църковна самостоятелност за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., през днешния ден не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява правоприемник на македонските епархии на Българската екзархия. Уместно е да напомним общоизвестния факт, че Охридската архиепископия е основана през 1018 година от император Василий II Българоубиец на мястото на унищожената от него Българска патриаршия, а купата на нейния глава е била „ Архиепископ на Охрид и на цяла България “, написа в Обръщението до Българския патриарх Неофит и до Светия Синод.

Писмото на Светия синод на Македонската православна черква бе изпратено на 9.11.2017/№ 18. В него се показва подготвеност Българската патриаршия да бъде приета за нейна Църква-майка.

Всеки искащ може да се причисли към апела на следния адрес:

https://www.peticiq.com/obshtestvena_podkrepa_kam_bpc_da_byde_maika-tsarkva_na_makedonskata_arhiepiskopia /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР