Часове наред народните представители не можаха да решат дали увеличението

...
Часове наред народните представители не можаха да решат дали увеличението
Коментари Харесай

Хаосът с пенсиите: От октомври - само 120 добавки, преизчислението ще е през декември

Часове наред народните представители не можаха да решат дали нарастването на пенсиите и добавката от 120 лв. би трябвало да вървят ръка за ръка.
Снимка: bTV
От трибуната на Народното събрание ръководителят на Бюджетната комисия Любомир Каримански предложи до края на годината всички пенсионери да получават единствено добавката от 120 лв. - по този начин възрастните с най-ниските пенсии ще получават по 420 лв. за последните три месеца на годината, а от 25 декември да бъде преминато към нарастване на пенсиите, като минималната да стане 370 лв., а оптималната – 1500 лв..

Тези, които останат под прага на беднотия, ще могат да получават и спомагателна помощ.
Снимка: bTV
Парламентът трябваше да работи до 17 часа, само че защото депутатите не упяха да се схванат какво да вършат с пенсиите, прекъснаха съвещанието и изключително се събра Бюджетната комисия.

" Защо успяхме единствено за няколко часа да излъжем пенсионера? Колко комисии ви трябват? Няма ли воля в тази зала нещо да се случи? ", попита Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

" Кой предложи 25 декември? Утре може и 15 януари! Токът ви тресе. Извадете тая тел от контакта. Минирате работа на последващо държавно управление, всичко може да се направи, в случай че имаме президент мъж. Нямаме подобен ", съобщи Тома Биков от ГЕРБ.

" Вчера ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи направиха това. Това е ваша каша. Държавата отива към стена. Вие я засилихте ", съобщи Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Вече на комисия от Българска социалистическа партия оповестиха, че дефицитът в бюджета може да се усили и по този начин да има повече пари и за двете ограничения.

Според финансовия министър обаче за сходна стъпка няма време, само че Корнелия Нинова счита, че пари могат да се намерят.

" Някой съзнателно саботира смяната на бюджета. Парите могат да дойдат от нарасналата събираемост и да не ни излизат с думите, че пари няма, това са " антиборисовски " ограничения ", сподели тя.

В последна сметка Комисията реши двете ограничения да не се натрупват и утвърди 120 лв. до края на годината и нарастване на пенсиите от 25 декември.

Окончателното решение ще вземат на следващия ден всички депутати в зала.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР