Часът е пик и вие сте в натъпкан автобус или

...
Часът е пик и вие сте в натъпкан автобус или
Коментари Харесай

Горска баня

Часът е пик и вие сте в препълнен рейс или вагон на метрото - по какъв начин се чувствате? Изследвания демонстрират, че систематичното нарушаване на персоналното пространство в градовете води до продължителен стрес, показва обява на Световния стопански конгрес. Това изяснява и за какво тревожните разстройства са до 56% по-разпространени в градските региони в съпоставяне със селските.

[Wikipedia Commons]
В японската столица Токио, който е най-големият град в света, още от началото на 80-те години на предишния век се практикува shinrin-yoku, или " горска баня ". Тя не включва нищо повече от превозване на време в залесена среда, като е открито, че това намалява кръвното налягане, както и равнищата на кортизола, именуван хормон на напрежението.

Към това учени от немския институт " Макс Планк " прибавят резултата на горите и зелените пространства върху мозъчната конструкция на жителите на днешните градове. Това сочи проучването им, оповестено в списанието Scientific Reports. Те са проучвали амигдалата - региона от мозъка с бадемовидна форма, която контролира страстите и е обвързвана със напрежението и тревожните разстройства - на 341 възрастни поданици на Берлин. Целта е била да схванат дали разликите в положението й при другите хора зависят и от това в коя част на града живеят.

Това, което откриват, е, че живеещи на разстояние до 1 км от горите в края на града са с най-здрава амигдала. Интересното в същото време е, че в това отношение няма забележима изгода от живеенето наоколо до градски парк или зелено градско пространство.

И по този начин - хората, които живеят наоколо до горите, имат по-здрава амигдала и това значи, че са по-малко податливи на стрес и тревожни разстройства. Заради прогнозата на Организация на обединените нации, че две трети от човечеството ще живее в градовете през 2050 година, откривателите споделят, че незабавно би трябвало да се предприеме нещо, тъй че градовете да се проектират по удобен за психологичното здраве на хората метод.

А до тогава - по-честото престояване в компанията на дърветата може да е положително начало. Горската баня значи просто да сте измежду дървета - можете да седите или да се шляете без цел, без да си броите крачките, тъй като смисълът е само да се отпуснете.

Горският въздух освен е по-свеж и прелестен - той усъвършенства имунната система поради вдишването на фитонцидите, които се съдържат в съвсем всички растения и се борят с патогенните микроорганизми. От 2004 до 2012 година Япония е изразходила към 4 млн. $ за проучване на физиологичните и психическите резултати от горските бани. Установена е в продължение на седмица след посещаване в гората нараснала интензивност на клетките " естествени убийци ", част от вродения имунитет на организма, които го пазят против вируси и бактерии, както и против туморните кафези.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР