Чарлз сам е избрал да се нарича така като монархКончината

...
Чарлз сам е избрал да се нарича така като монархКончината
Коментари Харесай

Защо се смята, че името Чарлз носи лош късмет на британския трон?

Чарлз самичък е избрал да се назовава по този начин като монарх

Кончината на кралица Елизабет II през вчерашния ден е потрес, макар преклонната възраст на най-дълго управлявалия монарх в света. Това важи както за нейното семейство, по този начин и за цялата английска нация.

Наследник на великата си майка е принцът на Уелс, Чарлз, който след формалната коронация, планувана за следващата година, ще стане крал Чарлз III, само че той и сега е крал и носи същото име, написа

Чарлз самичък е избрал да се назовава по този начин като монарх, явно доста преди гибелта на майка си, и това е в съгласие с нея. Но за тези, които са добре осведомени с историята на английската монархия (не единствено от сериала The Crown), тази алтернатива за монархическо наименуване провокира известно неразбиране. Смята се, че името Чарлз, определено за настоящ монарх, носи неприятен шанс на английския престол. В кралските кръгове " нещастните имена " са нещо, което доста от суеверните хора, ръководещи династии, желаят да избегнат непременно.

Защо името Чарлз на трона се счита за прокълнато?

Малко отклоняване в историята. Крал Чарлз I е роден в Шотландия на 19 ноември 1600 година и е извънредно неизвестен измежду своите жители. Лишен от достойнство и кой знае какви качества, по време на неговото ръководство Англия претърпява огромно проваляне в Гражданската война от 1645 година от парламентаристите (пуританите), водени от Оливър Кромуел.

Крал Чарлз I

Когато се прави държавен прелом, Чарлз I е арестуван и няколко дни по-късно е екзекутиран посредством обезглавяване в Лондон на 30 януари 1649 година В сутринта на изтезанието си той носи две ризи една върху друга, в опит да надмогне по някакъв метод студа на открито, само че поданиците виждат треперенето и го отдават на скотски боязън.

Най-големият наследник на крал Чарлз I, също Чарлз, живее в заточение няколко години (първо във Франция, по-късно в Холандия). Поканен е да се върне в Англия, с цел да възвърне монархията след разпускането на Народното събрание и опасенията, че страната ще изпадне в безредица. Той е разгласен за крал Чарлз II на 29 май 1660 година и ръководи страната в продължение на 25 години. И неговата орис е трагична. По време на ръководството на Чарлз II настава Голямата чума от 1665 година, Големият пожар в Лондон и други многочислени проблеми в страната, до един с ужасяващи последствия. Чарлз Втори не е обезглавен като татко си, умира на 54 години от апоплексия.

Крал Чарлз II

Любопитно е, че Чарлз II остава в историята на Англия под псевдонима " Веселия ", което не се вписва напълно в епитета за трагична орис. Пие доста, непрестанно флиртува, живее като безспорен безгрижник. Много от любовниците му са ужасни интригантки, една даже се оказва френска шпионка. Сред тях има много проститутки и даже някогашната му бавачка.

Чарлз II няма законни деца със брачната половинка си Катрин, за сметка на най-малко 16 извънбрачни, родени от най-различни дами! Остава без директен правоприемник, което води до наследяването на трона през 1685 година от по-малкия му брат Яков.

Според разпоредбите на английската монархия престолонаследникът по време на коронацията може да избере някое от многото имена, дадени му при раждането. В случая с принц Чарлз са налице четири разновидността: Чарлз Филип Артър Джордж.

Най-големият наследник на Елизабет II явно е решил да провокира ориста и залага на първото си име, с което е прочут по целия свят. Причината може би е точно, с цел да се избегне комплициране. А може би крал Чарлз III просто не е религиозен.

Всички чакат да видят, при добър шанс, че Чарлз III ще продължи изключителното ръководство на английската монархия, завещано му от майка му, и ще се радва на почитание, любов и самопризнание от поданиците си. Засега е рано да се ориентираме в настройките на британците, може би след плануваното за 18-ти септември 2022-ра заравяне на кралицата, последователно ще добием визия с какви " тежести " и/или " преимущества " се възкачва Чарлз на престола.

Не знаем по какъв начин ще се схване и новата кралица-консорт, брачната половинка на Чарлз - Камила, към която несъмнено в кралството отношението е нееднозначно (Големите любовни истории: Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс). Дали при неговото ръководство страната ще процъфтява и монархията ще се модернизира съответно или, в противен случай, ще станем очевидци на проблеми и даже крах.

Предстои да забележим, моментът не е лек за никого, сигурно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР