Чарли Мънгър, проницателният заместник-председател на Berkshire Hathaway и инвестиционен партньор

...
Чарли Мънгър, проницателният заместник-председател на Berkshire Hathaway и инвестиционен партньор
Коментари Харесай

Почина Чарли Мънгър - дългогодишният бизнес партньор на Уорън Бъфет в Berkshire Hathaway

Чарли Мънгър, проницателният заместник-председател на Berkshire Hathaway и капиталов сътрудник на Уорън Бъфет, умря на 99-годишна възраст във вторник, оповестиха от американския капиталов конгломерат. Мънгър изигра значима роля за превръщането на Berkshire в капиталова мощ, частично като отклони Бъфет от тактиката за на ниска цена закупуване на компании в затруднено състояние, без значение от техните бизнес вероятности.

" Berkshire Hathaway нямаше да бъде построена до настоящия си статут без вдъхновението, мъдростта и присъединяване на Чарли ", споделя в изказване Бъфет, който е основен изпълнителен шеф на Berkshire.

Смъртта на Мънгър доближава Berkshire и стотиците хиляди акционери към епоха, в която капиталовата империя на стойност близо 800 милиарда $ се ръководи от по-малко позната група водачи.

Реклама
Berkshire прекара повече от десетилетие в подготовка за този миг и за деня, в който 93-годишният Бъфет ще съобщи ръководството. Именно Мънгър инцидентно разкри, че Грег Абел, който се е издигнал в енергийния бизнес на Berkshire и в този момент е заместник-председател на нейното обстойно незастрахователно поделение, един ден ще наследи двойката, напомня Financial Times.

Абел е заобиколен от екип, селекциониран от Мънгър и Бъфет. Той включва редица стойностни вложители, както в борда на шефовете, по този начин и в екипа, който взема решение по какъв начин Berkshire да влага своя портфейл от акции на стойност 319 милиарда $, които споделят с двамата милиардери сходен метод към разбора на скъпи бумаги.
Много повече от заместител на Бъфет
Въпреки купата заместник-председател, Мънгър беше доста повече от заместител на Бъфет и постоянно беше движещата мощ на вложенията.

Според хора, които са седели на една маса с него, Мънгър постоянно е съветвал огромните поглъщания, а в някои случаи самичък е договарял детайлите. Страстта му към инженерните науки помогнала на компанията да направи редица вложения, в това число в китайския производител на коли BYD.
Реклама
Мънгър е роден на 1 януари 1924 година в Омаха, Небраска. Той учи метеорология, до момента в който служи в армията по време на Втората международна война, преди да приключи право в Харвард.
Мънгър изигра значима роля за превръщането на Berkshire в капиталова мощ, частично като отклони Бъфет от тактиката за на ниска цена закупуване на компании в затруднено състояние, без значение от техните бизнес вероятности.
Като квалифициран правист, чието име към момента стои на върха на адвокатската адвокатска фирма Munger, Tolles & Olson в Лос Анджелис, той се среща с Бъфет през 1959 година Създава адвокатската си адвокатска фирма през 1962 година, същата година, в която Бъфет стартира да купува акции на текстилния производител Berkshire Hathaway.

Бъфет неведнъж подтиква Мънгър да направи скок в света на вложенията, като в един миг му споделя, че " правото е хубаво като занимание, само че той може да се оправи по-добре ". В последна сметка Мънгър основава свое лично капиталово сдружение - " Уилър, Мънгър и компания ". Възвръщаемостта, сходно на тази на Бъфет, е много висока. Компанията на Мънгър реализира междинна годишна възвръщаемост от 24.3% сред 1962 и 1975 година, спрямо 6.4% за Dow Jones Industrial Average.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР