Чаканата днес тема с обсъждане във ВСС на предсрочното освобождаване

...
Чаканата днес тема с обсъждане във ВСС на предсрочното освобождаване
Коментари Харесай

ЕК и желанието на „Боец“ да свалят Гешев парадоксално блокираха „свалянето“ му

Чаканата през днешния ден тематика с разискване във Висш съдебен съвет на предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев закупи непредвиден процес. Темата бе отсрочена единомислещо от Висш съдебен съвет за след (поне) две седмици.

Това стана макар вчерашното патетично писмо на Гешев Висш съдебен съвет безусловно да гледа настояванията на двама към този момент правосъдни министри за „ импийчмънта “ му.

" Аз нямам терзание да са 2, 3, 5 10 процедури (за освобождението му). Сега - несъмнено - това ще блокира работата на Висш съдебен съвет – уповавам се не това да е задачата на изпълнителната власт “, заподозря Гешев.

Изненадата пристигна от ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков, който посочи, че тематиката би трябвало да се отсрочи заради 2 аргументи. Първо, наличието у нас на представители на Еврокомисията - петима членове на Висш съдебен съвет имат среща с тях в 12:30 ч, а следобяд гостите ще се срещат с Чолаков, с председателката на Върховен касационен съд Галина Захарова и със самия Гешев. А да се счита, че дебатът ще свърши до 12:30 ч било „ несериозно “.

Второто обаче бе по-интересно: то е по отношение на висящото дело във Върховен административен съд – от Янаки Стоилов против предходния отвод на Висш съдебен съвет да гледа настояването му за уволняване на Гешев от предишното лято.

Към него, както Клуб Z писа, е присъединено и искане на „ Боец “ в същата посока. Върховен административен съд бе спрял това произвеждане, до момента в който Конституционният съд не се произнесе – дали въобще е възможно министър да желае преустановяване на мандата на основния прокурор.

Това стана на 8 февруари.

След това – в осъществяване на конституционното решение тричленният състав на Върховен административен съд задължи Пленума на Висш съдебен съвет да гледа настояването на Янаки Стоилов.

Със същото решение обаче с споделя, че „ Боец “ нямат юридически интерес и не са страна по случая.

В момента обаче „ Боец “ апелира точно това пред петчленен състав на Върховен административен съд. Така - както означи Георги Чолаков, въпросът е провесен.

Трябва 5-членният състав да се произнесе - другояче казусът е провесен и към момента никой не е отменил с влезнало в действие решение отхвърли на Висш съдебен съвет.

Като трета тематика той добави, че са в невиждана процедура след решението на Конституционен съд. И по тази причина би трябвало казусът да се отсрочи и с цел да изработят процедурни правила, по които да тече тази процедура. Точно, както има такива за избора на „ тримата огромни “.

„ Без правила ние ще влезем в един тупик, от който няма да можем да излезем – би трябвало да имаме правила “, сподели Георги Чолаков.

Гешев се намеси, че дори желае процедурата да се излъчва по Българска национална телевизия – както когато се организират избори.

Друго удивително е, че той се подигра на Надежда Йорданова, която през днешния ден в късото си уводно ревю цитира (като илюстрация за уронения авторитет на правосъдната власт) проучване на „ Алфа рисърч “. Според него основният прокурор има 8% утвърждение и 57 на 100 не утвърждават активността му.

„ 8 % доверие значи парламентарно показана мощ с по-голям % от някои, чиито представители са тук в тази зала “, сподели със характерното си чуство за комизъм Гешев (който обича да повтаря че с политика не се занимава).

Така Пленумът единомислещо одобри да се отсрочи въпросът до разработване на правила и произнасянето на Върховен административен съд.

По-рано сутринта основният прокурор Иван Гешев обвърза намаляването на бюджета на прокуратурата с това, че в този момент не може да помогне на " фамилии на свои другари " от Украйна.

Това той сподели през днешния ден на влизане на Висш съдебен съвет.

Преди дни основният прокурор персонално се яви на ГКПП-Дуранкулак, където посрещна фамилии на украински магистрати, които ще бъдат настанени в станция на прокуратурата край Бяла. А ще се желаят пари за другата край Варна, която държавното управление на Бойко Борисов му трансферира в последните си дни.

Той заплаши, че ще прати въпроса в Конституционния съд (нищо че в действителност всяка година за бюджета на правосъдната власт има сходни пазарлъци с всеки финансов министър, б.р.).

Гешев, който другояче твърди, че не са понижени парите на прокуратурата, а на правосъдната власт, в този момент сподели, че са били понижени с 60% режийните на прокуратурата. После сподели, че тя няма да има пари за експертизи. После сподели, че ще желае още пари за почивни бази.

Той съобщи, че другояче Българска академия на науките заслужават не 20, а 200 млн. лева И още веднъж напомни, че има многочислени другари учени.

И съобщи, че в противен случай - даже ще желае пари от държавното управление за бърз ремонт на втора почивна станция на прокуратурата.

" Просто желаеме да помогнем на свои другари ", разгласи той.

Иначе той съобщи, че в случай че настояването на Янаки Стоилов за освобождението му е било " правно нищо ", то новото на Надежда Йорданова е - " просто нищо ".

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/надежда йорданова всс сн вб.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 630 " height= " 420 " />

На собствен ред на влизане (след него) на Висш съдебен съвет министър Йорданова сподели, че чака професионален спор във Висш съдебен съвет.

Тя разгласи, че за " правното нищо " през вчерашния ден е разписала искане до Министерски съвет да се провиснал пари, с цел да се заплати неоправдателното решение против България на Европейски съд по правата на човека в Страсбург.

Има се поради осъждането на България от семейство Баневи - поради нарушена хипотеза за невиновност, в това число от изявления на основния прокурор и от наблюдаващата прокурорка. Както и за забранен арест. За това България ще заплати 19 800 евро, а то е и една от 9-те точки за искане на отстраняването на Гешев.

И подсети, че измежду тях се включват с изключение на уронване на престижа на правосъдната власт, по този начин и дейности или бездействия на основния прокурор.

На въпрос чака ли поврат, тя сподели, че чака Висш съдебен съвет да прояви професионална съвест.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР