(Cavalier d'Arpino - Archangel Michael and the Rebel Angels.jpg, circa

...
(Cavalier d'Arpino - Archangel Michael and the Rebel Angels.jpg, circa
Коментари Харесай

Ангелите, които възвестяват Божиите намерения и наставляват хората за добродетелен и свят живот

 (Cavalier d'Arpino - Archangel Michael and the Rebel Angels.jpg, circa 1592-1593, Kelvingrove Art Gallery and Museum)

Небесните сили

В християнските религиозно-митологични показа йерархията на ангелските същества включва девет ангелски чинове. Небесните Сили носят общото название Ангели, което е същността на тяхното служение. Господ открива Своята воля на висшите Ангели, а те на собствен ред, просвещават останалите. Над всичките девет благ чина Господ  е поставил светия Архистратиг Михаил - (името му в превод от еврейски значи " който е като Бог " ) - правилен Божий чиновник, който съгласно библейското поверие е низвергнал от Небето възгорделия се ангел Денницазаедно с другите паднали духове. А на останалите Ангелски Сили извикал: " Да застанем пред Създателя наш и да не помисляме неугодно Богу!

От началото на ІV век, на 8 ноември Църквата отбелязва празника на Св. архистратиг Михаил, който счита за водач на небесните сили. В съботния ден преди 8 ноември, християните почитат паметта на своите умряли близки. Това е една от трите Задушници, наречена Архангелова.

Според учението на Дионисий Ареопагит (V или началото на VІ в.) ангелските чинове са разграничени в три йерархии - висша, междинна и нисша. Във всяка от тях има по три чина. Във висшата, която се характеризира с непосредствена непосредственост до Бога влизат: Серафими, Херувими и Престоли. 

Най-близо до Светата Троица са шестокрилите Серафими (пламтящи, огнени) (Ис.6:2). Те пламтят от обич към Бога и пробуждат такава обич и у другите.

След Серафимите пред Господ стоят начетените Херувими (Бит.3:24). Името им значи: изтичане на премъдрост, просвещение, тъй като посредством тях, сияещи със светлината на Богопознанието и разбирането на Божиите секрети, се спуска свише премъдрост и просвещение за същинското Богопознание.

След Херувимите застават носещите Божията берекет, дадена им за служение - Престоли (Кол.1:16), тайнствено и непостижимо носещи Бога. Те служат на Божието правораздаване.

Средната Ангелска подчиненост най-пълно отразява правилото на божествената власт над света. Тя се състои от: Господства, Сили и Власти. 

Господствата (Кол.1,16) ръководят последните благ чинове. Те са наставниците на земните владетели, сложени от Бога да ръководят, и ги учат на умно ръководство. Господствата ги учат да владеят възприятията си, да укротяват греховните си въжделения, чрез духа да поробват плътта си, да бъдат господари на волята си, да побеждават изкушенията.

Силите (1 Петрово.3:22) извършват Божията воля. Те творят чудеса и изпращат дарбата чудотворство и проницателност на угодните Богу индивиди. Силите оказват помощ на хората да понасят смирение, да са търпеливи, подаряват духовна резистентност и геройство. 

Властите (1 Петрово 3:22; Кол.1:16) имат властта да укротяват силата на дявола. Те отвръщат от хората дяволските изкушения, поддържат и пазят подвижниците, оказват помощ на хората в битката им със злите намерения.

В нисшата йерархия влизат трите чина: Начала, Архангели и Ангели. Тази ангелска триада се намира в непосредствена непосредственост до света и индивида.

Началата (Кол.1:16) командват нисшите ангели, насочвайки ги към осъществяване на божествените повели. Те са упълномощени да ръководят Вселената, да охраняват страните, народите, племената. Началата наставляват хората да отдават всекиму дължимата чест съгласно званието му. Учат тези, които са сложени на управителни места да извършват служебните си отговорности не поради персонална популярност и полза, а за достойнството на Господа и в интерес на ближните.

Архангелите (1 Сол.4:16) благовестяват за великото и преславното, откриват тайните на вярата, пророчествата и разгадават волята Божия, укрепват в хората святата религия, просвещавайки мозъка им посредством светлината на Светото Евангелие.

Ангелите (1 Петрово 3:22) са най-близо до хората. Те възвестяват Божиите планове, наставляват хората за благодетелен и свят живот. Пазят вярващите, удържат ги от падения, изправят падналите, в никакъв случай не оставят индивида и постоянно са подготвени да му оказват помощ, в случай че той изиска.

Християнските създатели от ІV в. предложили разнообразни класификации на ангелите - да вземем за пример Григорий Богослов приказва и за сияния, възходи, сили на мозъка и разсъдъка. Кирил Йерусалимски изброява съвсем същите благ чинове, само че в малко по-друг ред. При класификацията на Дионисий Ареопагит и неговите почитатели се усеща въздействието на неопитагорейската и неоплатоническата мистичност на числата. Девятката се е възприемала от една страна като задълбочаване на цифрата три - " триада на триадите ", като най-сакраменталното от числата (9=3х3), предполагащо  комплектност и цялост, а от друга - като разрастване на вътрешната сила на троицата отвътре на открито. 

Мотивите за числовата мистичност в доктрината за деветте благ чинове имат многочислени паралели от фолклорен темперамент. Например визията на западната средновековна просвета за деветимата най-славни герои, групирани също в триади: трима християни - Артур, Карл Велики, Готфрид Булонски, трима езичника - Хектор, Александър Македонски, Юлий Цезар; трима юдеи - Исус Навин, Давид, Юда Макавей.

Описанието на ангелите в другите вероизповедания и в разнообразни исторически интервали се отличава мощно, само че има и някои сходни черти. Тъй като ангелите са безплътни мозъци, т.е. " безтелесни ", те не са под тежестта на човешко или друго тяло, не са подложени на скотски потребности и в случай че нямат особено желание да бъдат забележими, човешките очи нормално не ги виждат. 

В библейските текстове не се слага въпросът за тяхната вещественост или нематериалност; постоянно се допуска, че ангелите имат изключително тяло - " духовно " тяло. Природата му се разказва посредством най-финото, най-лекоподвижното в материалния свят - огън, вятър и изключително светлина. Според мистичните предания на юдаизма всеки архангел е обвързван с една от планетите (Гавриил - с Луната, Рафаил - с Меркурий, и т.н.). В древноеврейския, арамейския и арабския език " дух " и " вятър " се значат с една и съща дума. Ангелите сякаш са от светлина - леки, бързи, блестящи. Самата дума " светлина " е част от името на един от архангелите - Уриил.

Едва в епохата на ранното християнство се появяват изображения на ангели в човешки образ - след ІV в. множеството са двукрили. В изкуството по това време те са облечени в туники, сходно на античните герои, а във византийското изкуство - в луксозни одеяния. Западното средновековие основава вида юношески-прекрасни ангели. С тръби и други оръдия за изтезание те съпровождат Христос в сцените на Страшния Съд в доста творби от ХІІ-ХVІ век. В епохата на Възраждането към този момент доминират не " страшните " ангели, а кротки ангели с меко лъчение.

 (Whisperings of Love, 1889, by William-Adolphe Bouguereau, New Orleans Museum of Art, NOMA)

Източник:
Картини: commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР