„Causa perduta“ – най-правдоподобният начин да опишем борбата на Пловдив

...
„Causa perduta“ – най-правдоподобният начин да опишем борбата на Пловдив
Коментари Харесай

Опасно, грозно, скъпо: Докога пловдивчани ще си плащат за чуждите “грешки“

„ Causa perduta “ – най-правдоподобният метод да опишем битката на Пловдив с вандалските прояви над публични пространства, уреди и детски площадки. Изградени, с цел да създадат градската действителност по-добра, почтено тя я вършат рискова и грозна в своя опустошен тип.

Всеки пловдивчанин всекидневно е очевидец на сходни гледки - изпочупени пейки, катерушки, люлки, фитнес уреди и паркови пространства.

Такъв е казусът на площадките зад комерсиалния център на ул. „ Капитан Райчо “, на ул. „ Иларион Макариополски “, на тази наоколо до кръстовището на бул. “Мария Луиза “ и „ Източен “, на площадката зад ТЦ “Гранд “, на игрището на „ Марин Дринов “, която остана без баскетболния си панер. Примерите са притеснително доста, а причинителите не сортират жертвите си.

Оказва се обаче, че в множеството случаи нарушителите не са пълнолетни, или другояче казано по отношение на нашето законодателство не подлежат на наказателна отговорност за подобен вид прегрешения. Обществото пък, даже да го счита за недопустимо, постоянно го числи към „ неточност на растежа “.

Скъпо наслаждение обаче излиза да поддържаме битката с вандалските прояви. Поправянето на „ жертвите “ коства на данъкоплатците от „ Централен “ приблизително към 30 000 лв. годишно . Това съобщи за TrafficNews кметът на региона Георги Стаменов.

„ Ежегодно сме очевидци на подобен вид прояви. Този проблем съществува и за жалост в годините се ускорява. В множеството пъти причинители са малолетни или малолетни младежи и девойки, които в прилив на сила унищожават подобен вид активи. Това е неприемливо. В града има задоволително спортни уреди, където те могат да изразходят силата си по градивен метод “, разяснява Стаменов.

По негово мнение ефикасен способ да се преборим с това би бил построяването на видеонаблюдение. То, от една страна, ще ни разреши да опазваме оборудванията, въпреки това, органите на реда ще могат след посягане да открият и глобяват причинителите.

Спокойствието и неприкосновеността на персоналното пространство на жителите обаче се оказва спънка пред управата да инсталира камери на множеството публични места.

„ На годишна база не са по никакъв начин малко средствата, които се отделят за ремонт на изпочупени уреди. В рамките на предходната година имаше няколко прояви в разнообразни елементи на парковете в регион „ Централен “. Тогава органите на реда си свършиха съвършено работата, намериха причинителите и им бяха повдигнати обвинявания “, съобщи още райкметът.

Такъв е казусът и с унищожители на чешмата на ул. “Капитан Райчо “ и ул „ Петко Д. Петков “. Тогава в границите на три дни процесът е бил управляван и по надлежния ред бил стартират развой с малолетните причинители.

В моментите, в които Оперативна програма “Градини и паркове “ нямат опция да ремонтират нарушената целокупност на пространствата, от регион „ Централен “ се отзовават, добави Стаменов.

Обикновено средствата за поправянето им се отделят от бюджета на региона. Пред този проблем, несъмнено, не е изпарена единствено администрацията на " Централен ", само че и на всеки останали региони в града. А най-пресният образец за безгръбначно отношение стана единствено преди дни, когато Лаута осъмна със счупени барбекюта.

„ Преди време в шадравана до кръстовището на бул. „ Мария Луиза “ и бул. „ Източен “ намерихме пазарна количка цялостна с камъни. Почистиха го сътрудниците от градини и паркове и след това отново го изпълниха. Трите гилзи за шадравана пък ги откраднаха. Затова в този момент сме го оставали по този начин, с цел да видят хората, когато не се поддържа от самото общество, по какъв начин може да наподобява. На пролет ще го почистим и съм упълномощил построяването на видеонаблюдение “, съобщи Георги Стаменов.

Припомняме, че и естествените ни забележителности също стават чест от " жертвите " на посягане от вандали. TrafficNews в детайли ви описа печалната история на Сахат тепе, което от години е превърнато в платно на драскачи. Стаменов разяснява, че на този стадий не е ясно дали ще се осъществя построяването на изцяло видеонаблюдение и осветяване на тепето.

„ Подадени са два пъти докладни с искане за финансиране на плана. Искахме средства от Община Пловдив, респективно към Общински съвет. На този стадий не отделиха целеви средства нито за осветяване, нито за камери. Силно се надявам тази година да намерим поддръжка, с цел да изпълним плана “, съобщи Стаменов.

Преди да търсим финансови и материални решения обаче, е редно да се замислим дали посланията ни като общество не подхождат на този вид издевателства над градска среда. А когато стигнем до персоналните си заключения, да се запитаме, вършим ли задоволително, с цел да понижим интензитета им.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР